O proizvođaču Goodyear

Kompaniju je osnovao 1898. godine Frank A. Siberling u državi Ohajo. U pitanju je bila fabrika lesonita koja je proizvodila i gume za bicikle i kočije, konjske potkovice, vatrogasna creva i druge slične proizvode. Ubrzo nakon osnivanja, 1904. godine, predstavili su prvu gumu na svetu koja može da se skine sa točka. U prvoj polovini XX veka brzina razvoja odvijala se odgovarajućom  dinamikom. Danas nam se ona može činiti sporom, ali ipak, bila je u skladu sa vremenom u kom se dešavala.

1937. godine, nakon nepunih četrdeset godina od osnivanja, istraživači kompanije Goodyear usavršili su sintetički materijal koji je izgledao skoro potpuno kao prava guma. Na osnovu ovoga konstruisali su i testirali prvu gumu od ovog materijala. Neposredno posle završetka Drugog svetskog rata, kompanija pušta svoj prvi reklamni spot preko TV prijemnika. Samo nekoliko godina nakon toga, proizvodi komercijalnu pokretnu traku za putnike, prvu na svetu.

1963. godine GoodYear proizvodi svoju milijarditu gumu.

Zanimljiv podatak je i to da je Modularni transporter opreme u misiji Apolo 14 bio opremljen GoodYear gumama, pa su to prve gume koje su dotakle površinu Meseca. U poslednjoj deceniji XX veka izrađuju prvu avionsku gumu sa asimteričnom šarom za američki borbeni avion F-15. Slede gume za putnički avion McDonnell Douglas MD-11, a potom i prva guma projektovana specijalno za vožnju po mokroj podlozi.

Revolucionarni bum u gumarskoj industriji dešava se u XXI veku mnogim inovacijama koje je osmislio GoodYear. Ovde ćemo pomenuti BioTRED tehnologiju koja nam predstavlja ekološki prihvatljivu smešu za gume na bazi kukuruza, da bismo konačno stigli i do 2005. godine i već pomenutih RunOnFlat guma.

Poslednjih deset godina GoodYear postavlja nove standarde visokih performansi gumom Eagle F1 Asymmetric sa tehnologijom aktivnog prianjanja u krivinama. Ubrzo nakon toga sledi SmartWear tehnologija na modelu OptiGrip, na kome se tokom eksploatacije otkrivaju novi kanali i slojevi koji obezbeđuju visok nivo performansi tokom celog životnog veka gume.

Dolaze, zatim, priznanja različitih časopisa. „Fortuna“ im dodeljuje priznanje za najcenjeniju kompaniju za proizvodnju delova za motorna vozila. „Forbes“ dodeljuje priznanje za američku kompaniju kojoj potrošači najviše veruju. Od strane časopisa „Newsweek“ priznata je kao jedna od „najzelenijih“ kompanija,  a povod za ovo je razvoj pneumatika od obnovljive biomase, poznat kao koncept „BioIsopreneTM“.

ActiveBraking tehnologija primenjena na modelu Eagle F1 Asymmetric 2 je još jedna u nizu za koju je zaslužna ova kompanija. Ova guma projektovana je tako da površina gazećeg sloja koja se dodiruje sa podlogom bude veća prilikom kočenja i na taj način skrati zaustavni put. 2012. godine prilikom donošenja propisa EU za označavanje guma, GoodYear igra vodeću ulogu.

I konačno, 2014. godine predstavljena je nova guma Winfoot, sjajan primer identiteta GoodYear brenda i nove kampanje „Made to feel good“.

Pretraga po izabranim poljima:

Goodyear
Pretraga guma
500 81.992 RSD RSD
Od:
Do:
Detaljna pretraga
PRIMENI FILTERE
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express