Podvodni tuneli – projekat težak 25 milijardi dolara

09.03.2017.

Norveška ima jednu od najlepših obala na svetu. Ispresecana je mnogobrojnim fjordovima koji daju magično lep i ujedno surov izgled ovoj obali.

Fjordovi su uski morski zalivi. Nastali su u ledeno doba kada su sante leda, otapajući se, putovale ka moru. Odnosile su sa sobom stene koje su abrazivnim svojstvom dubile kopno, pa je danas dno fjordova niže od nivoa mora. Oni su najpoznatiji simboli Norveške i predstavljaju prava umetnička dela prirode.

norway-fjord_6-jpg

Međutim, prelepi fjordovi pred kojima zastaje dah, pokazali su se kao vrlo nepraktični. Značajno usporavaju saobraćaj, pa putovanja traju izuzetno dugo.

Za primer može da nam posluži relacija od Kristiansanda na jugu do Trondhajma na severu. Na ovom potezu nailazi se na mnogobrojne fjordove. Većina je duboka oko jedan kilometar, a nad njima, nadvijene su visoke i strme litice. Takođe, vremenska situacija u ovoj oblasti je nepredvidiva.

Sve ovo su razlozi zbog kojih preko fjordova nije moguća izgradnja klasičnih mostova koji bi skratili put. Da bi se put prevalio, potrebno je preći čak sedam prelaza trajektom. I tako, ovo putovanje od tačke A do tačke B traje oko dvadeset sati.

Plan za izgradnju mreže podvodnih kanala

Kako bi rešila problem putovanja obalom, Norveška nacionalna organizacija koja brine o putevima (NPRA), predložila je izuzetno ambiciozan plan. On podrazumeva izgradnju mreže podvodnih tunela kroz fjordove, na dubini od oko 30 m ispod površine mora.

Ova mreža tunela skratila bi putovanje na ovoj relaciji za oko deset sati.

podvodni tunel 2

Pre početka gradnje potrebno je da inženjeri utvrde kako plutajući sistem podnosi meteorološke promene, talase i morske struje, te da li bi ove pojave izazivale značajnije poremećaje koji bi uticali na bezbednost putovanja ovim tunelima.

Izgradnja prvog tunela

Izgradnja prvog tunela predviđena je na fjordu Sognefjord i povezivaće mesta Oppedal i Lavik. Ovaj fjord širok je oko 4500m na najširem delu i dubok oko 1300m.

podvodni tunel

Sistem će se sastojati od dve betonske cevi. Svaka cev je predviđena za jedan smer kretanja i imaće dve kolovozne trake. Držaće ih pontoni koji će plutati na površini. Za poptunu sigurnost, tunel će na pojedinim mestima biti pričvršćen kablom, čiji će jedan kraj biti spojen za dno fjorda.

Na površini, između pontona predviđeno je dovoljno prostora, tako  da između njih mogu nesmetano da prolaze brodovi.

5799d649c4618878698b45eb

Završetak projekta predviđen je za 2035. godinu, i u njega će biti uloženo 25 milijardi dolara. Ovo će biti prvi tunel ove vrste na svetu, a vožnja kroz ove tunele će biti pravi doživljaj.

Nakon izgradnje mreže podvodnih tunela, izgled postojećeg pejzaža neće biti ni malo narušen. Svi koji budu želeli da uživaju u dugom putovanju i razgledanju prirodnih lepota, moći će to da urade na isti način kao i sada.

Zvuči mi fantastično i jedno i drugo.
Ali putovanje podvodnim tunelom… apsolutno me fascinira 🙂

A vas?

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express