Continental objavio propisani pritisak za preko 700 modela

30.07.2013.

Pritisak u gumi važan je faktor koji pomaže u smanjenju potrošnje goriva, povećava udobnost u vožnji i sprečava štetu na gumama. Ali samo ako je propisan!

Propisani pritisak u gumama

Nekada su benzinske stanice po Evropi imale istaknutu tablu sa propisanim pritiskom za razna vozila, ali je to danas retkost. Verovatno da menadžment tih stanica razmišlja ovako: Ako je internet tako rasprostranjen, zašto vozači lepo ne pretraže i nađu potrebne informacije?

Još naprednije razmišlja jedan od glavnih proizvođača guma na svetu – Continental. Nedavno je ova kompanija objavila tabelu propisanog pritiska za preko 700 modela od 42 proizvođača automobila. U njoj je naveden propisani pritisak za opterećeno vozilo, kada je puno putnika ili prtljaga, i za neopterećeno vozilo.

Da preuzmete tabelu sa navedenim podacima, u pdf formatu, kliknite na sledeći link: propisani pritisci u gumama za preko 700 modela automobila.

Vozači koji se pridržavaju ove tabele moći će da utiču na smanjenje otpora pri rotaciji i da uštede gorivo. Pored toga, ovo pridržavanje smanjiće samu potrošnju gume i zaštiti je od oštećenja pri opterećenju vozila.

Continental savetuje vozače da proveravaju pritisak svakih 14 dana, kao i pred svako duže putovanje. Pritisak u gumama pravilno se proverava kada je guma hladna tj. vožnja do kompresora nije trajala dugo. S obzirom da živimo u oblasti sa velikim temperaturnim promenama u toku godine, pogledajte još i na koji to način vremenske prilike mogu da utiču na pritisak u gumama.

Izvor – Continental

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express