Polovne gume – uvek vruća tema

26.10.2012.

Polovne gume – uvek vruća tema

Gde god se spomene kupovina polovnih guma, stvara se rasprava: bilo u automehaničarskoj radnji ili na automobilskim forumima. Jedni ih brane, a drugi su apsolutno protiv toga.

Pristalice preporučuju kupovinu polovnih guma navodeći činjenicu da one uglavnom stižu sa kontinenta gde je zakon o dubini šare drugačiji. Takođe tvrde da su za cenu po kojoj se polovne gume prodaju sasvim dobre.

Protivnici su prilično zadrti i ističu nekoliko zanimljivih stavki. Najpre se pitaju: zašto je savršeno dobra guma skinuta sa vozila? U kakvu saobraćajnu nezgodu je taj automobil bio umešan? Da li su gume bile uzrok saobraćajne nezgode? Kako da budemo sigurni da guma nema neka oštećenja koja se ne vide golim okom?

Ne možemo reći da su obe strane u pravu, a ne možemo ni poreći njihove stavove.

U Velikoj Britaniji, u Birmingemu, odrađena su istraživanja na malom uzorku koja su donela zabrinjavajuće rezultate. Došlo se do saznanja da većina polovnih guma nije ispunilo najminimalnije uslove; neke su imale zabijene eksere, nelegalnu dubinu šare, neadekvatne bočne oznake, a jedna guma bila je stara čak 17 godina!

Ovo testiranje nije bilo previše iscrpno: za potrebe istraživanja kupljeno je 10 i poslato 6 naizgled dobrih polovnih guma u TyreSafe. Zanimljiva činjenica je da je kod svih 6 guma nakon testiranja rentgenom uočeno manje ili veće oštećenje koje bi moglo da uzrokuje nezgodnu na putu.

Naravno, za ovakvo testiranje potreban je veći uzorak, ali je zabrinjavajuće saznanje da su kod svih testiranih polovnih guma uočena oštećenja koja se ne vide golim okom ili standardnom proverom. Ovo je najbolji razlog da dobro proverite polovnu gumu koju kupujete ili razmislite o kupovini nove.

Izvor: www.tyrereviews.co.uk

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express