Gume na deponijama su gorući problem današnjice

16.03.2023.

Gume na deponijama su gorući problem današnjice sa kojim se savremeno društvo sve više suočava.

Stare, istrošene gume, posle nekoliko godina korišćenja, skidaju se sa vozila i završavaju na otpadu. U svetu se tako godišnje odbaci oko 1,5 milijarda guma.

Stare gume na deponijama predstavljaju ogromnu opasnost

Da bi se guma razgradila prirodnim putem, potrebno je oko 150 godina. Ovo je izuzetno dugačak period, pa na globalnom nivou, otpadne gume predstavljaju izuzetno veliki problem za okolinu. Savremeno društvo suočava se sa ozbiljnom situacijom po ovom pitanju i svakodnevno traži odgovarajuće rešenje.

Vrlo lako su zapaljive, pa svaka bačena guma postaje potencijalna opasnost od izbijanja požara. Požar koji izbije na deponiji guma može da traje mesecima. One pri gorenju ispuštaju toksične hemikalije u vazduh koje su vrlo štetne za okruženje, pa je nesumnjivo da su ovi požari izuzetno opasni, a srazmere štete velike.

Požar na deponiji guma u Walesu

Požar koji je nastao na deponiji guma u Walesu u Britaniji 1989. godine, tinjao je narednih 15 godina. Procena je da je tada u dolini ležalo oko deset miliona guma. Prema izveštajima, gume su bile suviše gusto zbijene da bi vatrogasci mogli da ugase požar u potpunosti. Mada je nakon intervencije plamen ugašen, očitavanja temperature su još godinama potvrđivala izuzetnu toplotu koja se stvarala ispod površine. Povremeno se odande širio i gust, crni dim i zagađivao vazduh.

Najveća deponija odbačenih guma u pustinji u Kuvajtu

Najveća deponija starih, odbačenih guma nalazi se u kuvajtskoj pustinji. Računa se da je na ovu deponiju u proteklih dvadesetak godina odbačeno oko 42 miliona starih guma.

Svake godine iskopavaju se ogromne rupe u pesku i pune se starim gumama. Pored kuvajtskih, ovde završavaju i gume susednih zemalja.

Deponija starih guma u kuvajtskoj pustinji.

Često se tokom godine beleže požari iz kuvajtske pustinje. Pored toga što ih je teško gasiti, oni proizvode mnogo crnog, gustog dima, zbog čega su se žitelji obližnjeg naselja često žalili. Najveći požar guma izbio je baš na ovoj deponiji u aprilu 2021. godine. Dim je bio toliko veliki da se video čak iz svemira.

Rešenje za deponiju guma u Kuvajtu

U potrazi za rešenjem, njihova vlada je odlučila da preseli gume u objekat al-Salmi, blizu granice sa Saudijskm Arabijom. U tamošnjim pogonima započeli su reciklažu guma. U postupku reciklaže, gume se prvo sortiraju i potom usitnjavaju sečenjem. Zatim se usitnjeni delovi kompresuju u gumene podne ploče koje potom mogu da se preprodaju. Pogon je otvoren u januaru 2021. godine i ima kapacitet za reciklažu tri miliona guma godišnje.

Druga kuvajtska kompanija planira da otvori u al-Salmi postrojenje za pirolizu guma. Tokom ovog procesa gume se pretvaraju u ulje koje može da se koristi u fabrikama cementa i betona. Gume imaju veliku kalorijsku vrednost pa se jedna tona guma izjednačava sa tonom uglja.

Postrojenja koja se bave pirolizom treba da imaju ugrađene filtere za prečišćavanje, kao i stanice koje svakodnevno mere zagađenje vazduha. Ovo je definitvno lošiji način uklanjanja starih guma.

Proizvodi koji se dobijaju recikliranjem guma

Gume je teško reciklirati zbog njihove veličine, hemikalija koje ispuštaju i komplesne smeše materijala. Međutim, s obzirom na to da se u postupku reciklira 100% proizvoda, reciklaža je potpuno ekološka i nema štetnog uticaja na životnu sredinu. U ovom procesu dobije se 60% gumenog granulata, 35% čelične žice i 5% platna.

Od recikiranih guma dobijaju se različiti proizvodi, pa je gumeni granulat našao primenu u mnogim oblastima. U saobraćaju za ivičnjake, saobraćajne barijere, pružne prelaze.. Koriste se takođe kao dodatak prilikom pravljenja asfalta, dajući putevima bolje prijanjanje i trajnost.

U građevinarstvu se koriste za izolaciju krovova, zvučne barijere, zatim za sportske terene, dečija igrališta, šetališta, žardinjere za cveće i drugo. Primena im je zaista izuzetno velika. Ipak, jedna od najbitnijih stvari u ovom procesu je zapravo zaštita zdravlja i očuvanje prirodnih resursa i životne sredine.

Kako to izgleda kod nas u Srbiji

Kod nas se godišnje stavi u prodaju oko 1,4 milion guma od čega nastane oko 18000 tona otpadnih guma.  U cilju zaštite životne sredine, zabranjeno je odlaganje guma na komunalnim deponijama. Međutim, na našim prostorima nije tako alarmantna situacija po ovom pitanju, jer postoje firme koje se bave reciklažom guma. Budući da se ovo sve više pokazuje kao unosan posao, svi su izgledi da će ovakvih fabrika biti još više.

Šta vi radite sa vašim starim gumama?

Da li znate gde one završavaju?

Povezani članak – GOODYEAR nastoji da doprinese očuvanju životne sredine

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet prodaja guma.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express