10 saveta: Pripremite vaš auto za zimu

29.10.2014.

Priprema automobila za zimu obavlja se isključivo zbog bezbedne i udobne vožnje. Zato neke stvari treba uraditi pre nego što vas iznenadi sneg. Nemojte biti kao srpski putari koje sneg iznenadi u januaru.

Priprema za zimsku vožnju

1. Zimske gume – Naravno i pre svega, automobil treba opremiti zimskim gumama, jer Zakon kaže: U periodu od 1. novembra do 1. aprila, u slučaju padavina, snega ili leda na putu, vozači su obavezni da na sva četiri točka imaju zimske gume čije šare nisu pliće od četiri milimetra.Zimske gume neophodne su kada su spoljne temperature niske, jer letnje gume ne mogu da se „bore“ sa zaleđenim asfaltom. Letnja guma se na temperaturama nižim od sedam stepeni Celzijusa stvrdne i ne prianja dobro na asfalt. Zato je prva i osnovna stvar – nabaviti ili montirati zimske gume pre nego što temperature padnu.

Internet Prodaja Guma prodavnica u ponudi ima veliki broj zimskih modela guma. Ukoliko kupite dve zimske gume kod nas, dobijate besplatno paket pomoći na putu koji traje godinu dana.

2. Promenite ulje i filtere – Motorno ulje počinje da gubi svoja svojstva nakon dužeg korišćenja, zato je važno da sa nagoveštajem prvih zimskih dana promenite ulje i filtere i tako izbegnete eventualne probleme tokom vožnje.

3. Proverite akumulator – Ukoliko je dotrajao, zamenite ga na vreme. Ne znamo da li ste znali, ali tokom zimskih meseci akumulator se više troši. Što je temperatura niža, akumulator je sve slabiji, te je neophodno da promenimo neke navike ukoliko želimo da nas ne izda u najgorem trenutku. Potpuno pražnjenje akumulatora nikada ne bi smelo da se dozvoli, pošto ono ostavlja zaista teške posledice i drastično mu skraćuje životni vek.

4. Antifriz – Sipajte ga pre nego što hladnoća zavlada i tako izbegnite pucanje hladnjaka ili bloka motora, jer nikada ne znate kada će vas veliki minus iznenaditi. A svakako vam ne treba dodatni trošak. Iako ima antifriza koji traju znatno duže, najbolje je antifriz menjati bar na svake dve godine.

5. Alat za raščišćavanje snega – Možda vam ovo deluje kao potpuno sporedna stvar, ali verujte, ovo je savet zlata vredan kada preko noći napada velika količna snega, a vi rano ujutru morate da budete na sastanku na drugom kraju dana. Metlica, lopatica i strugač leda je vaša verna družina za snežne dane.

6. Proverite klimu – Ne bi bilo loše da očistite filtere za klimu. Pre svega, zbog vašeg zdravlja, a zatim i zbog boljeg grejanja.

7. Glicerin – Sve gumene i plastične delove na vratima, haubi, poklopcu prtljažnika trebalo bi premazati glicerinom da se ne bi zamrzavali. Neka kap se može sipati i u brave koje treba naprskati nekim sprejom protiv zamrzavanja.

8. Za odmrzavanje stakala – U automobilu bi trebalo uvek da imate neko sredstvo za brzo odmrzavanje stakala. Nabavite i tečnost za pranje vetrobranskih stakala, ali obratite pažnju da bude namenjena za zimske uslove da se ne bi zamrzavala kada temperature padnu.

9. Ako vozite na plin – Ako vozite automobil koji za pogon koristi TNG, odnosno plin, servisirajte ga na vreme. Ukoliko je sistem za TNG pravilno ugrađen, atestiran, servisiran redovno, ne bi trebalo da bude problema. U ovlašćenom servisu treba detaljno pregledati sve sklopove da ne biste doživeli neprijatnost tokom zimskih meseci.

10. Ako vozite na dizel – Proverite i, ako je potrebno, zamenite grejače i dizne, da biste tokom zime lakše startovali motor.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express