6 miliona nelegalnih guma na britanskim putevima

24.04.2014.

Skoro četvrtina od 23 miliona polovnih guma prodatih od 2009. godine u Velikoj Britaniji nije u skladu sa bezbednosnim standardima.

Polovne gume

Dakle, prema istraživanju britanske osiguravajuće kuće, skoro šest miliona polovnih guma vozi se po tamošnjim putevima, a ne odgovaraju bezbednosnim kriterijumima. Britanski zakon kaže da sve polovne gume koje su u voznom stanju moraju biti „overene“ kako bi se ustanovilo da li odgovaraju bezbednosnim propisima. Iznenađujuće, ali samo 51 odsto britanskih vozača mari za ove regulative kada kupuje polovne gume.

Od 2009. godine, preko pola miliona vozača, koji su montirali polovne gume, prijavilo je zanošenje vozila, dok je njih 512.000 prijavilo značajno kraći kočioni put. Ova statistika zastrašujuća je koliko i broj nesreća kojima je uzrok upravo neadekvatna ili neispravna guma.

Cena seta polovnih guma značajno je niža u odnosu na cene novih guma. Teška finansijska situacija i visoki troškovi održavanja automobila logično vode ka ekspanziji tržišta polovnih guma. Vozači žele da uštede, prodavci žele da zarade, ali se niko ne osvrće na negativne statistike. Neki beskrupulozni prodavci u Velikoj Britaniji svesno prodaju ilegalne gume, pa je zato određeni broj dilera polovnih guma pod istragom.

Stalnom proverom do veće bezbednosti

Gume morate kontrolisati redovno, posebno jer se neka oštećenja vrlo lako mogu uočiti golim okom. Međutim, i pored čestih upozorenja i podsećanja na redovne kontrole guma, u Velikoj Britaniji 78 odsto vozača proverava gume manje od jednom mesečno.

Vožnja sa bezbednim gumama u Velikoj Britaniji je krivično delo za koje sledi kazna od 100 funti i tri negativnih poena po neadekvatnoj gumi. Prema policijskim izveštajima, u poslednjih pet godina na britanskim putevima zaustavljeno je i kažnjeno oko 9 odsto vozača sa neadekvatnim gumama.

Ako se na britanskim putevima nalazi preko 6 miliona bezbednih guma, pitamo se koji broj je u pitanju ako govorimo o našoj zemlji. Nažalost, kod nas se ne sprovode tako kompleksna istraživanja koja bi nam donela precizne rezultate o navikama vozača pri kupovini guma i njihovim iskustvima sa novim odnosno polovnim gumama. I nažalost, postoje vozači koji i ne obraćaju pažnju na manjakovsti polovne gume kada je kupuju.

Kupovina polovni guma – prividna ušteda

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express