ADAC test 2016. godine za 225/45 R17

08.04.2016.

I ove godine letnje gume u dimenziji 225/45 R17 prošle su kroz ADAK-ov test. Ovi testovi izuzetno su cenjeni jer se rezultati baziraju isključivo na dobijenim podacima, a ne na subjektivnom osećaju vozača tokom vožnje.

Testirano je šesnaest guma različitih robnih marki. Među njima su se našla i tri stara dezena (Michelin Pilot Sport 3, Toyo Proxes T1 Sport and GT Radial Champiro HPY), koja su ove sezone već zamenjena dezenima novije generacije.

Zanimljivo je primetiti da se na ovogodišnjem testu nisu našli najnoviji dezeni guma DUNLOP Sport Maxx RT2 i GOODYEAR Eagle F1 Asymmetric 3.

Kada se sve ovo uzme u obzir, teško da ovogodišnji testovi daju pravu sliku kvaliteta za ovu godinu, međutim preostaje nam da se fokusiramo na učesnike.

CONTINENTAL je i dalje beskompromisni pobednik, ovog puta sa dezenom Sport Contact 5.

Ocenjen je na sledeći način:
Ponašanje na suvoj podlozi – 9.6
Ponašanje na mokroj podlozi – 8.2
Udobnost – 5.4
Otpor pri kotrljanju – 7.8
Habanje – 8

Drugo mesto osvojio je  ESA Tecar Spirit 5 UHP, kod nas malo poznat, ali dosledan u tome da nudi jake gume iz srednje kategorije.

Za njima slede PIRELLI i VREDESTEIN.
VREDESTEIN se pokazao kao odlična guma na suvim podlogama, i u ovoj kategoriji ima iste rezultate kao i Yokohama koja je zauzela osmo mesto.

Razočarenje je bio UNIROYAL koji se pokazao kao vrlo prosečan kada su u pitanju performanse na mokrim putevima, pa je dospeo tek na deveto mesto.

U istom maniru pokazao se i MICHELIN koji je postigao loše rezultate kada je u pitanju habanje gazećeg sloja. Inače, poznato je da je izdržljivost gazeće površine jedna od prednosti ovog proizvođača. Zbunjuje prilično to što je zauzeo tek deseto mesto, iako se ponašanje guma na suvoj i mokroj podlozi pokazalo prilično dobro.

FULDA je takođe ušla u trku sa starim dezenom Sport Control i zauzela trinaesto mesto.

Untitled BLOG

Za 4 gume komisija je ustanovila da su ,,dobre”:

1. Continental
ContiSportContact 5
2. ESA-Tecar Spirit 5 UH
3. Pirelli P Zero
4. Vredestein Ultrac Vorti

Za 11 guma rezultat je ,,zadovoljavajući”:

1. Hankook Ventus S1 evo2 K117
2. Sava Intensa UHP
3. Nokian zLine
4. Yokohama Advan Sport V105
5. Uniroyal RainSport 3
6. Michelin Pilot Sport 3
7. Toyo Proxes T1 Sport
8. Firestone Firehawk SZ90
9. Fulda SportControl
10. Semperit Speed-Life
11. GT Radial Champiro HPY

Za 1 gumu rezultat je ,,jedva zadovoljavajući” –

1. Maxxis Victra VS01

Mađutim, pravo stanje stvari možemo da dobijemo tek kada u trku uđu sve gume iz iste generacije, kao i kada su prisutni svi vodeći proizvođači.

Kada se uzmu u obzir sve navedene okolnosti, možemo da zaključimo da je ovogodišnji ADAC test za dimenziju 225/45 R17 prilično manjkav; ne po pitanju verodostojnosti ocena, već po pitanju izbora učesnika.

 

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express