Čuvanje guma van sezone

14.07.2011.

Zbog novog pravilnika ZOBS koji bi trebalo da počne da se primenjuje od novembra ove godine, dosta vozača će imati dva seta guma, što povlači pitanje gde i kako čuvati gume van sezone. Ako vaše gume skladištite kao na ovoj slici, onda ste na dobrom putu da im skratite rok trajanja. Kako do toga ne bi došlo, sledite ovih par jednostavnih pravila.

Čuvanje guma van sezone SLIKA 1

 

Kada skinete gume sa automobila, operite ih dobro vodom, sapunom i četkom, odstranite svu prljavštinu i zaostale kamenčiće. Ako su gume na felnama, operite i njih odgovarajućim sredstvom koje ih ne nagriza. Obrišite i gume i felne i ostavite ih da se potpuno osuše. Nema potrebe da gume mažete nikakvim sredstvima jer je njihov sirovinski sastav takav da je otporan na atmosferske promene.

Očišćene i osušene gume stavite zasebno u plastične, neprovidne kese. Prilikom zatvaranja vodite računa da u kesi nema zaostale vlage i da iz kese izbacite što više vazduha. Zalepite kesu lepljivom trakom što bolje. Na ovaj način guma se nalazi u svojoj mini-atmosferi čime se sprečava isparavanje ulja iz njenog sastava.

Ovako zapakovane gume smestite na hladno, suvo i mračno mesto (gde nema direktne sunčeve svetlosti). Bolje je da to bude podrum koji je suv, nego garaža, šupa ili tavan gde tokom godine dolazi do velikih promena u temperaturi i vlažnosti vazduha.

 

Čuvanje guma van sezone SLIKA 2

 

Položaj u kome stoje gume nije od presudne važnosti. Ukoliko stoje vertikalno, jedna pored druge, s vremena na vreme ih okrećite kako bi se težina ravnomerno raspoređivala. Ukoliko stoje horizontalno, jedna na drugu, pazite da ih simetrično naslažete, i povremeno ih presložite tako da ona koja je bila na dnu bude na vrhu.

Ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti da ispoštujete ova pravila, onda je bolje da čuvanje guma van sezone prepustite nekom od servisa koji nude takvu uslugu, popularno još nazvanu i hotel guma, a uobičajena cena za to je oko 100 dinara po točku za mesec dana.

Gde i kako vi čuvate vaše gume van sezone?

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express