Dokazano: Žene su bolji vozači

02.09.2014.

„Jao, bre, pa kako to voziš?! Ovo mora da je neka žena za volanom!“ – koliko puta ste čuli ovu i slične rečenice? Stereotipno mišljenje da žene ne znaju da voze čini se kao da je ukorenjeno. Međutim, kada se pogledaju rezultati nedavno sprovedenog istraživanja, stiče se drugačiji utisak.

Žene bolji vozači

Verovali ili ne, nakon istraživanja koje je sproveo „Britanski institut za bezbednost u saobraćaju“, došlo se do rezultata da žene manje prave saobraćajne prekršaje nego muškarci. Dakle, najveći procenat vozača koji usled saobraćajnih prekršaja ostaju bez vozačke dozvole jesu muškarci starosti između 20 i 30 godina. Međutim, ovo istraživanje sprovedeno je u Velikoj Britaniji, tako da Srpkinje i ne mogu baš da likuju nad ovom informacijom. Pitamo se koliki je ovaj procenat u Srbiji.

Nego, da se vratimo na rezultate ovog britanskog istraživanja. Dakle, od 92.136 osoba koje su u Velikoj Britaniji u poslednjih 12 meseci ostale bez vozačke dozvole, većina su muškarci. U pomenutoj starosnoj grupaciji od 20 do 30 godina ukupno je 36.000 osoba dobilo kaznu zabrane upravljanja vozilom, od čeka je 31.668 muškaraca i samo 4.333 devojaka.

Možda muškarce nervira ženska neodlučnost i nesigurnost za upravljačem, ali na kraju, najbitnije je ne napraviti fatalnu grešku i bezbedno stići od tačke A do tačke B. 

Već smo pisali na temu „Žene vozači“. Pročitajte naš tekst.

Takođe, pročitajte kako da se ponesete prema agresivnim vozačima. 

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express