Dve nove gume na zadnju osovinu

13.11.2010.

Dve nove gume na zadnju osovinu SLIKA 1

Često nam korisnici postavljaju pitanje gde da montiraju dve nove gume: na prednju ili zadnju osovinu. Prenosimo savet i delove članka sa portala 4gume, po kome dve nove gume treba montirati na zadnju osovinu.

Istraživanja su pokazala da je novi par guma, bez obzira da li se radi o letnjim, zimskim ili gumama za sve sezone, najbezbednije staviti na zadnju osovinu, pošto to daje najbolju bočnu kontrolu posebno u krivinama. Ove činjenice su se pokazale tačnim za sva vozila, uključujući i vozila sa zadnjom vučom, prednjom vučom i pogonom na sva četiri točka.

Logično, možete pomisliti da je najbolje staviti ih na prednje točkove na vozilu sa prednjom vučom, ali to nije slučaj, pošto je bezbednije imati bolje bočno prijanjanje nazad. Obično možete povratiti kontrolu nad prednjim gumama kad proklizaju otpuštanjem papučice gasa, ali ako se zadnji kraj zanese možete se okrenuti, možda čak i sudariti.

Dve nove gume na zadnju osovinu SLIKA 2

Zadnje gume svakog vozila moraju imati istu ili bolju vuču od prednjih guma da bi pokretljivost i kontrola nad vozilom bila optimalna, posebno pri iznenadnim manevrima.

Iako je zadatak prednjih točkova upravljanje, ubrzavanje i delom kočenje ne zaboravite da se koči i zadnjim točkovima. Ako na zadnjim točkovima nisu zimske gume kao na prednjim, vi zapravo onemogućavate zadnje kočnice zbog odsustva prijanjanja. Evo jednog primera šta se može dogoditi ako imate zimske gume samo na prednjim točkovima.

Krećete se brzinom od 40 km/h po malom snegu i počinjete da usporavate da bi napravili pun krug. Kada pritisnete kočnicu zimske gume odrađuju posao dajući potrebno prijanjanje koje vam je potrebno da biste usporili. Istovremeno, letnje gume na zadnjim točkovima mnogo lošije prijanjaju uzrokujući zanošenje zadnjeg kraja vozila. Na malim brzinama možda neće biti štete, ali šta bi se desilo na auto putu?

 

Izvor: Nove gume na zadnje točkove

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express