E-banking

13.07.2010.

Jedan od načina plaćanja u IPG internet prodavnici jeste i e-banking. S obzirom da se sve veći broj kupaca zanima za ovaj vid plaćanja, evo nekoliko osnovnih podataka na ovu temu.

Većina banaka u Srbiji omogućava kako pravnim tako i fizičkim licima da putem e-bankinga obave sve ili neke od bankarskih usluga kao što su: pristup i pregled stanja na računima, plaćanja, praćenje prometa, preuzimanja izvoda, transfer novca sa računa na račun, izmena informacija, naručivanje čekova, oročavanje sredstava, i dr.

Nakon što aktivirate e-banking uslugu u banci u kojoj imate otvoren račun, sve što vam je potrebno jeste računar (ili mobilni telefon) i internet veza.

E-banking

Najveća prednost e-bankinga je u tome što štedi vreme, energiju i novac: ne morate do banke po neku od gore navedenih bankarskih usluga, već to možete uraditi od kuće ili iz kancelarije u vreme koje vama odgovara, 24/7.

U slučaju da volite da kupujete preko interneta i razmišljate o nekoj platnoj kartici koju biste koristili u te svrhe, imajte na umu da vam je u Srbiji je na raspolaganju veoma mali procenat platnih kartica koje imaju mogućnost plaćanja putem interneta.

S druge strane, e-banking je dostupan skoro svakom vlasniku računa, a veliki broj njih ga već i koristi u neke druge svrhe, na primer za plaćanje komunalnih usluga.

Još treba uzeti u obzir da su mogućnosti za zloupotrebu e-bankinga mnogo manje nego što je to slučaj sa platnim karticama, zbog čega se sve više kupaca opredeljuje da robu kupljenu preko interneta plati e-bankingom.

Kakva su vaša iskustva sa e-bankingom?

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express