FULDA – brend sa nemačkom garancijom kvaliteta

02.06.2022.

Pre nešto više od jednog veka počela je sa radom kompanija FULDA i vremenom prerasla u brend sa poznatom nemačkom garancijom kvaliteta.

Kompanija Fulda osnovana je 1900. godine u Nemačkoj, a osnivači su bili Gustav Becker i Moritz Hasenclever. Već 1901. godine počeli su da proizvode paletu proizvoda od gume. Prve gume koje su proizveli bile su namenjene kolicima i zaprežnim vozilima.

Proizvodnju guma za biciklove, automobile i motore započeli su 1906. godine. Samo godinu dana kasnije, ove gume su postale njihov fokus u proizvodnji.

Nekoliko godina kasnije,1910. započinje proizvodnja proširenog asortiman guma. U njega je bilo uključeno deset raznih bicklističkih guma za različite namene. Bili su samouvereni po pitanju kvaliteta svojih guma, tako da su na njih dali garanciju od godinu dana.

U međuvremenu su nastavili sa inovacijom guma za motorna vozila, koja uključuje dodavanje čeličnih opruga za dodatnu amortizaciju. Posle I Svetskog rata prestaju da proizvode tehničke gumene proizvode i stavljaju fokus na gume za vozila.

FULDA - brend sa nemačkom garancijom kvaliteta

Period dvadesetih godina prošlog veka

U ovom periodu uvode gume sa patentiranom tehnologijom koja je nudila povećanu sposobost gume da apsorbuje udare od prepreka na koje se nailazi na putu. Ovo je omogućavalo vozilima da voze brže. To je i vreme kada postaju vodeći proizvođač guma zajedno sa Dunlopom i Continentalom.

Zatim lansiraju na tržište punu gumu sa unutrašnjom vazdušnom komorom. To je prva kamionska guma na svetu sa stalnim pritiskom.

Ubrzo nakon toga, napravili su veliki iskorak i umesto dotadašnjih punih guma, napravili prvu pneumatsku gumu za teretna vozila. Nedugo zatim, Fulda je prešla na proizvodnju isključivo pneumatskih guma.

FULDA - brend sa nemačkom garancijom kvaliteta

Razvoj nakon II Svetskog rata

Tokom II Svetskog rata fabrika im je bila potpuno uništena za vreme bombardovanja, da bi 1946. godine bila obnovljena i ponovo počela sa radom.

Sredinom prošlog veka inovacija je nastavljena. Pojavljuju se prve zimske gume sa oznakom M+S (mud and snow / blato i sneg). Ubrzo nakon toga, na tržište su lansirali prve tubeles gume za putnička vozila (bez unutrašnje gume).

1966. godine, otkupljuje ih GoodYear sa sedištem u Akronu, Ohajo i tada počinje nova era kompanije Fulda. Bili su vrlo ponosni što su ušli u veliku porodicu svetski poznatog proizvođača. Kako je decenija odmicala, tako je Fulda postala jedini proizvođač koji je snabdevao gumama čuveni Mecedes-Benz 600 Pullman, kojem su bile potrebne specijalne gume.

Nastaviće se…

U nastavku čitajte šta sve donosi poslednja četvrtina prošlog veka, kao i razvoj Fulde u ovom veku.

Aktuelnu ponudu guma pogledajte na sajtu Internet Prodaja Guma.

Brzo. Lako. Povoljno.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express