Gume koje same podešavaju pritisak (VIDEO)

11.02.2015.

Automobilska industrija je dosegla praktičan maksimum mogućnosti i pogodnosti ovako kako je koncipirana. Sledeći korak jesu sposobnosti koje će suštinski izmeniti automobile kao sredstva, ali i kao pokaz tehničko-tehnoloških umeća savremene civilizacije.

Goodyear Self Inflated Tire

Elektrifikacija automobila je, čini se, prelazna faza, dok će prava revolucija tek uslediti. Tu su automobili na vodonični pogon, dok će samohodna vozila biti najveći odmak od današnjih automobila (barem dok ne stignu leteća „kolica“).

Kao u filmovima (poput „Razbijača“ sa Silvesterom Staloneom i Veslijem Snajpsom) uskoro će realnost biti gume koje same podešavaju pritisak. Barem se tome nadamo. Goodyear je započeo praktična ispitivanja AMT tehnologije koja će potvrditi ili opovrgnuti nadu u samonaduvajuće gume.

Cilj je stvoriti tehnologiju guma koja će, održavajući odgovarajući pritisak, uticati na optimizaciju potrošnje goriva, a time i rasipa štetnih materija u vazduh. Isto tako, gume će trajati duže, a smanjiće se i verovatnoća da zbog pucanja pneumatika dođe do saobraćajne nezgode.

Izvor – SrbijaDanas

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express