Indeks brzine

02.07.2010.

Image converted using ifftoany

Image converted using ifftoany

Indeks brzine ili SI (eng. Speed Index) je alfabetski kod koji odgovara maksimalnoj brzini koju guma može da podnese.

Da biste ustanovili sa kojim indeksom brzine bi trebalo da budu gume koje kupujete, pronađite slovo na jednoj od guma koje imate na vašem vozilu, i uporedite ga sa sledećom tabelom.

Indeks
brzine
Maksimalna
brzina (km/h)
N 140
P 150
Q 160
R 170
S 180
T 190
H 210
V 240
ZR* > 240
W 270
Y 300

* Kod guma sa Z indeksom brzine, indeks je sastavni deo dimenzije gume što objašnjava oznaku ZR.

Indeks brzine SLIKA 1

Nije preporučljivo montirati gume sa manjim indeksom brzine od onog koji stoji na originalnim gumama ili koji je preporučen od strane proizvođača vozila. S druge strane, prihvatljivo je montirati gume sa većim indeksom brzine. Ako prilikom toga želite da promenite i dimenziju guma, upotrebite kalkulator dimenzija guma i pogledajte osnovna pravila za promenu dimenzije.

Zimi je prihvatljivo da montirate gume sa manjim indeksom brzine (za jedan stepen). Na primer, ako vaše letnje gume imaju V indeks brzine, možete montirati zimske gume sa H indeksom brzine.

Proizvođači guma izračunavaju indeks brzine koristeći gume koje su u dobrom stanju. Vrednosti brzina iz gore navedene tablice ne možete primeniti u slučaju da su vaše gume oštećene, nisu pod odgovarajućim pritiskom ili su pod većim opterećenjem od preporučenog.

Takođe treba uzeti u obzir da se indeks brzine meri u vožnji na autoputevima u Nemačkoj gde ne postoji ograničenje brzine, ili na trkačkim stazama. U zavisnosti od indeksa, guma zadržava izvesnu količinu toplote, trpi različite vrste opterećenja, i ponaša se drugačije pri različitim brzinama. Oprezna vožnja se preporučuje i pored toga što na vašem vozilu imate gume koje imaju odlične vozne karakteristike pri visokim brzinama.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express