IPG Saveti: Vožnja po kiši

18.09.2014.

Leto nas je ove godine pomalo zaobišlo; kiša je padala gotovo svake nedelje. Sreća pa su letnje gume adekvatne za vožnju po kiši, a ako ste bili poslušni i montirali ih s početka proleća, verujemo da niste imali problema tokom vožnje. Želeli bismo da vas posavetujemo na temu vožnje po kišnom vremenu. Ipak, dolazi jesen.

Vožnja po kiši

Vožnja u ekstermnim uslovima može biti opasna, zato treba obratiti pažnju bukvalno na svaki detalj.

Usporite

Bare na putevima čine ih klizavim. Kada je ovakva situacija na putu, najbolje je da usporite i ne rizikujete. Kada sporije vozite, veći deo kontakte površine je u dodiru sa tlom, pa je prianjanje bolje.

Držite odstojanje

S obzirom na vodu koja se stvorila na putu, trebalo bi da držite veću distancu u odnosu na automobil ispred vas. Ovo će vam dati više vremena za reagovanje u slučaju da kolega ispred vas naglo zakoči. Ukoliko je moguće, idealno bi bilo da držite odstojanje od dve dužine automobila između vas i automobila ispred.

Akvaplaning

Akvaplaning ili hidroplaning je fenomen koji nastaje prilikom rotacije gume po mokroj podlozi, a koji kao efekat ima gubitak kontrole nad volanom i vozilom. Većina vozača u nekom trenutku oseti efekte akvaplaninga, što u velikoj meri zavisi od izbora odgovarajućih guma za određene uslove vožnje. Ako primetite akvaplaning, važno je da ne kočite i ne skrećete naglo. Usporite.

Ako baš pljušti…

U tom slučaju, najbolje da je zaustavite vozilo i sačekate da se kiša makar malo smiri. U slučaju velikih pljuskova, brisači teško postignu da šoferšajbnu očiste od vode, pa je vidljivost smanjena.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express