Kako se montiraju lanci za sneg?

26.11.2013.

Pre nego što pročitate ostatak teksta, potrebno je da znate da lanci za sneg nisu zamena za zimske gume. Dakle, za maksimalnu bezbednost u vožnji kada su putevi prekriveni debljim slojem snega, pored zimskih guma, neophodni su lanci za sneg. Ova dva elementa obavezne zimske opreme sačuvaće vas neprijatnosti na zavejanom putu.

Lanci za sneg

Kad se tokom zimskih meseci uputite na planinu ili do neke dalje destinacije, obavezno imajte lance u gepeku. Oni vam možda neće zatrebati u svakoj situaciji, ali će vas u teškim zimskim uslovima zaštititi od klizanja i „šlajfovanja“ (okretanja točkova u prazno). Zamislite da krenete na Kopaonik bez lanaca i na pola puta vas iznenadi snežna mećava!

Postoji nekoliko vrsta lanaca za sneg, ali se najviše koriste lanci od čeličnih karika. Njihova alternativa su takozvani lanci od užadi čija je montaža komplikovana, a sama pouzdanost sumnjiva. Lanci od metalnih karika su skuplji ali je ih je jednostavnije namestiti. Idealno rešenje, i ujedno najskuplje, su lanci sa sistemom za brzu montažu za koje su potrebne određene pripreme. Naime, matice se kače na pogonske točkove, dužina lanaca se prilagođava dimenzijama guma, a kada zatreba, lanac se kači na maticu i posao je završen.

Kada kupujete lance za sneg, potrebno je da odaberete one odgovarajućih dimenzija, odnosno dimenzija lanaca treba da odgovara dimenziji guma. Ako pazarite lance koji ne odgovaraju vašem automobilu, ako su previše mali, nećete moći da ih namontirate, a ako su veliki, mogu vam oštetiti automobil. O gumama da ne govorimo!

Vozače u auto-školama ne uče kako se lanci montiraju, već se tu i tamo pokupi savet nekog starijeg kolege. Zato vam priskačemo u pomoć.

Kako namontirati lance za sveg?

Prvo pravilo je da se lanci za sneg montiraju na pogonske točkove. Kod automobila sa prednjim pogonom, biće dovoljan jedan par lanaca za prednje točkove, dok kod automobila sa zadnjim pogonom lanci se mogu montirati ili na sve ili na zadnje točkove. Kod vozila sa integralnim pogonom, odnosno pogonom na sva četiri točka, u ekstremno teškim zimskim uslovima na putu najsigurnije je montirati lance na sve točkove, a ukoliko je zima blaža, možete uključiti pogon na dva točka i namontirati lance upravo na njih.

Drugo pravilo je da za montažu imate rukavice, jer sa smrznutim prstima nećete moći da uradite ništa.

Da biste namontirali lance, potrebno da je vozilo podignete od zemlje. Kada otvorite pakovanje sa lancima za sneg, oni ne smeju biti umršeni. Dakle, lepo ih raširite, odmrsite ako je potrebno, a zatim ih podvucite ispod točka tako da deo sa kopčama bude do vas (vi se nalazite sa bočne strane gume).

Lanci imaju unutrašnju i spoljašnju stranu; unutrašnja je ona sa plastificiranom sajlom, a spoljašnja sa lancima i kopčama. Dakle, deo sa sajlom ide iza točka, krajeve sajle spojite iznad točka, a lance prebacite preko gazećeg sloja guma i pravilno ih rasporedite. Razgraničite levi i desni kompleks lanaca, tako da svaki bude na svojoj strani.

Kada celu gumu obavijete lancima, potrebno je da iste spojite; zakačite unutrašnji obojeni kraj lanca za crvenu kukicu. Lanci novije generacije uglavnom imaju zatezač crvene boje. Nakon dobrog zatezanja, potrebno je da kukicu lanca uvrnete i protnete kroz otvor na osiguraču lanaca. Crni gumeni deo zakačite na najudaljenijih deo naspram „kukice“.  Manja vozila uglavnom imaju jedan osigurač na lancima, dok veća, kao što su SUV vozila, imaju dva koja je potrebno zategnuti.

Ako lanci nisu skroz zategnuti, moraćete da pokrenete vozilo nekoliko metara, a zatim opet pristupiti zatezanju, ovaj put još jačem.

Treba znati…

Kada sa snega vaš auto stupi na očišćeni put, potrebno je da lance za sneg skinete, u suprotnom možete oštetiti lance ili automobil.

Kada montirate lance, budite pažljivi prema gumama. Lance ne treba previše zatezati, jer pri vožnji može doći do oštećenja gume.

Lanci za sneg nisu steznik za gume; nikako nemojte ispuštati vazduh iz gume, montirati lance a zatim ponovo pumpati gumu. To je sasvim pogrešan proces jer može dovesti u pitanje bezbednost vaše vožnje.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express