Ko je velika četvorka u gumarskoj industriji?

27.12.2023.

Svetska automobilska industrija je prošlih desetak godina imala velike promene. Kina je postala ubedljivo najveći proizvođač automobila na svetu, Japanci su kao i uvek stabilni, evropska industrija kaska, a Indija se probija.

A kakva je situacija sa gumama

Ko je velika četvorka u gumarskoj industriji? Continental zastave

I ovo tržište uveliko preplavljuju Kinezi, ali ne tom brzinom kao u industriji automobila. U gumarskoj industriji već decenijama vladaju Continental, GoodYear, Michelin i Bridgestone. Pored njih se na svetskom tžištu pojavljuje još nekoliko velikih proizvođača.

Obavite tehnički pregled sa 1000 dinara popusta

Japanski Toyo zauzima deseto mesto među desetoricom najvećih. 2022. godine imali su 3,1 milijardu eura prometa. ZC Rubber iz Kine je deveti po redu. Imaju 25 fabrika u Kini sa 20000 zaposlenih. Za njima ide Yokohama iz Japana, koja je 2022. imala 5,6 milijari eura prometa. Ova kompanija ima 16 fabrika u sedam država.

Ko je velika četvorka u gumarskoj industriji? Goodyear logo

Kako do rezervnih delova sa 10% popusta

Haknook (Južna Koreja) je prošle godina imao 5,9 milijardi eura prometa. U sedam država je smešteno osam fabrika.

Šesti je italijanski Pirelli kao treći najveći evropski proizvođač guma. U 2022. godini imali su 6,6 milijardi prometa. Sponzorišu Formulu 1 i od 2011. svi bolidi voze isključivo na njhovim gumama.

Japanski Sumitomo ima 73 fabrike i 40000 zaposlenih.

Ko je velika četvorka u gumarskoj industriji?

Velika četvorka

U velikoj četvorci su nemački Continental, zatim GoodYear, Bridgestone i Michelin. Continental je najjači evropski proizvođač i u 2022. je imao promet od 41 milijardu eura. U njihovoj velikoj grupaciji nalaze se Barum, Uniroyal, Matador, Viking i drugi.

GoodYear je imao oko 17 milijardi eura prometa. U njhovoj kompaniji je zaposleno 72000 ljudi u fabrikama rasprostranjenim u 21 državi.

Bridgestone iz Japana je 2022. završio sa 23 milijarde eura prihoda. Ima 139 fabrika u 24 države. Bave se i proizvodnjom avionskih guma.

Ko je velika četvorka u gumarskoj industriji? Michelin, Bibendum

Najveći od svih je Michelin kada su u pitanju gume. Sa prihodom od 28,6 milijari eura i 125000 zaposlenih, trenutno su broj jedan u svetu gumarske industrije.

Ponudu guma potražite na sajtu Internet prodaja guma.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express