Koliko koštaju gume?

22.08.2011.

Cena guma je stvar o kojoj se najviše razmišlja prilikom kupovine. I pored toga što cena goriva raste, lakše nam pada da napunimo rezervoar nego da investiramo novac u nove gume. Kupovina guma je na prvi pogled veliko opterećenje za kućni budžet, ali se postavlja pitanje da li je to zaista tako?

Koliko koštaju gume SLIKA 2

Gorivo kupujemo malo po malo, ne razmišljajući koliko nas košta na mesečnom ili godišnjem nivou. Za gume je odjednom potrebno izdvojiti znatnu sumu novca, tj. plaćamo unapred to što će nas one služiti hiljade pređenih kilometara. Ukoliko ste u situaciji da treba da kupite nove gume i ne možete da se odlučite između dva modela koja se razlikuju po ceni, poređenje njihove vrednosti na duže staze će vam u tome pomoći. To možete učiniti tako što ćete preračunati koliko će vas te gume koštati po pređenom kilometru, kako biste lakše doneli odgovarajuću odluku.

Ukoliko planirate da sa novim setom guma pređete 50 000 kilometara i razmišljate o kupovini premijum guma koje koštaju 100 evra po komadu ili budžet guma koje koštaju 60 evra po komadu, cena koštanja seta po pređenom kilometru je 8 centi za premijum i 4 centa za budžet gume.

Istu računicu preporučujemo i u situaciji kada razmišljate o tome da li da investirate u dva kompleta guma, zimskih i letnjih, ili kupite jedan set guma za sve sezone. Dva seta premijum guma sa cenom od 100 evra po komadu, koštaće vas 8 centi, dok će vas set guma za sve sezone koštati 6 centi po pređenom kilometru.

Zato prilikom kupovine, pored cene obavezno uzmite u obzir godine/kilometre korišćenja kao i konkretne uslove vožnje koje te gume koje kupujete tokom tog perioda treba da savladaju. Samo na taj način ćete biti u mogućnosti da obavite optimalnu kupovinu i za svoje novce dobijete upravo ono što vam je potrebno.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express