KOMPANIJA MICHELIN

27.11.2012.

Image converted using ImgCvt

Image converted using ImgCvt

Kompanija Michelin je ime koje je u svetu guma sinonim za kvalitet i pouzdanost. Kompanija sa sedištem u Klermont-Ferandu u Francuskoj jedan je najvećih proizvođača guma na svetu. U sklopu Michelina, postoji još nekoliko brendova guma. To su (BF Goodrich, Kleber, Riken, Kormoran i drugi) a u Srbiji je svakako najpoznatiji kao vlasnik pirotskog Tigra.

Francuski Michelin poznat je još i po ViaMichelin mapama za vozače i Michelin zvezdicama kojima se nagrađuju restorani. I, naravno, po maskoti Bibendum, odnosno “Mišelinku” – čoveku od gume, koja je proglašena za najpopularniju u 20. veku.

Michelin ima veliki broj inovacija u oblasti guma. Najznačajnije su pneurail gume za vozove i GreenX tehnologija. Ova poslednja koristi se u modernim “zelenim” gumama i redukuje potrošnju goriva. Poznati su i ZP (Zero Pressure) i PAX sistemi, patentirani 90-ih godina. Oni omogućavaju vožnju određen broj kilometara sa ispumpanom ili defektnom gumom. Tu su i revolucionarne Michelin Tweel gume. Namenjene su industrijskim vozilima, odnosno to su gume bez pritiska otporne na rupe na putu.

Sve je počelo davne 1888. godine. Braća Eduard i Andre Michelin su radionicu u kojoj su se popravljale gume za bicikle, pretvorili u fabriku. Već 3 godine kasnije, patentirali su prvu zamenjivu gumu za bicikle. 1895. godine konstruisali su i provozali prvi auto sa pneumaticima na naduvavanje. Godine 1906. Michelin pravi prvu fabriku van Francuske i to u italijanskom Torinu.

Od početka do danas postignut je neverovatan uspeh. Michelin čini više od osamdeset fabrika po celom svetu, a pokriva preko 20 odsto svetskog i 40 odsto evropskog tržišta guma. Poznat je po velikom broju dezena za putnička (Energy Saver, Pilot Exalto PE2, Pilot Sport, Alpin A3, Alpin A4, Primacy Alpin PA3), džipovska (Latitude Diamaris, Latitude Cross, Latitiude Alpin, Latitude Tour HP) i kombi vozila (Agilis, Agilis Alpin).

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express