Muškarci bolji vozači?

10.01.2012.

Slažete se da muškarci misle da su bolji vozači od žena? Onda vas neće obradovati rezultati najnovijih istraživanja u Velikoj Britaniji. Muškarci u odnosu na žene imaju drastično veću šansu da zimi pogrešno procene kretanje automobila kojim upravljaju. I to samo zbog toga što se upuste u vožnju pre nego što očiste šoferšajbnu kako valja.

Muškarci voze „po tankom ledu“ kad je bezbedna vožnja u pitanju jer priznaju da zimi voze sa 40% površine šoferke pod ledom. Žene su bolje jer ne kreću na put bez 70% vidljivosti na prednjem staklu. To znači da će svaki treći automobil na putu imati za volanom osobu koja ne vidi dobro šta se dešava u saobraćaju, odnosno biće mnogo veći broj „zamalo“ situacija i mimoilaženja u vožnji „za dlaku“.

6a00d83451b3c669e20120a677ff8c970c

Istraživanje je sproveo poznati proizvođač guma Continental na uzorku od 4000 vozača, a ono je ukazalo na zabrinjavajuće rizično ponašanje Britanaca, posebno muškaraca, kada je u pitanju bezbedna vožnja tokom zimskih meseci. Većina vozača je u „prevelikoj žurbi“ da potpuno odledi stakla i retrovizore, iako više od polovine njih zna da to nije dobro.

Muškarci su gori od žena i po tome što su svesni rizika za svoje ponašanje u vožnji ali ne preduzimaju ništa. U odnosu na žene:
– 28% više muškaraca seda za volan dok su još pospani,
– potrebno im je 17% više vremena da se razbude, a više od polovine su još uvek pospani tokom prvih četiri i po minuta vožnje,
– 52% muškaraca zna da ne treba da vozi sa zaleđenim vetrobranom ali po tom pitanju ne čini ništa.

Takođe jedan od pet ispitanika smatra da ukoliko ga iznenadi poledica i prokliza, treba da da gas kako bi se „izvezao“ sa poledice, mada veći broj žena zna da treba uraditi upravo suprotno.

I za kraj, čak trećina od broja ispitanih je pogrešno izabrala tečnost za pranje stakala koja mrzne na niskim temperaturama, koja nije ni od kakve pomoći kada temperatura padne ispod nule.

Izvor: conti-central.co.uk

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express