Šta nalepnica govori o gumi?

05.02.2015.

Od kraja 2012. godine, u skladu sa zakonom Evropske Unije, sve gume za putnička vozila, laka komercijalna vozila i teretnjake moraju imati nalepnicu s podacima o tri ključna svojstva gume. Ova nalepnica može vam reći o gumi i više nego što mislite…

EU označavanje guma

Reč je o tri osnovna kriterijuma koja su bitna za izbor gume. Najbitnija je specifikacija o kočenju na mokroj, odnosno suvoj podlozi. Zatim dolazi otpor kotrljanja koji utiče na potrošnju goriva, a samim time i na emisiju CO2, odnosno zagađenje ili zaštitu okoline. Treći faktor u spomenutoj specifikaciji na nalepnici nove gume je buka koju guma proizvodi prilikom kotrljanja, a što se opet odražava na okolinu.

Pri tom se za kočenje i potrošnju koriste oznake od A do G. Slova D i G se ne koriste ni kod zimskih ni letnih guma za putničke automobile za rezultat prianjanja na mokrom, dok se kod otpora kotrljanja ocena D takođe ne koristi kod putničkih vozila.

Prema dosadašnjim saznanjima, najbitnija specifikacija je zaustavljanje na mokroj podlozi. Ušteda na potrošnji goriva vidi se kod onih vozača koji redovno kontrolišu pritisak u gumama. Pravilno napumpane gume donose optimalnu uštedu goriva. Međutim, manji pritisak u gumama povećava otpor kotrljanja i utiče na efikasnost prianjanja na mokrim putevima. Težina vozila i stil vožnje takođe su značajan faktor. Energetski efikasna vožnja ili “ekovožnja” može značajno smanjiti potrošnju goriva.

Najbolja ušteda goriva ostvaruje se s oznakom gume A (zelena boja), dok je G (crvena boja) najniža ocena uštede goriva. Razlika između ocene A i G može predstavljati smanjenje u potrošnji goriva i do 7,5 odsto. Da bi to bilo jasnije, odabirom guma oznake A umesto guma s ocenom G može se uštedeti više od šest litara goriva na svakih 1000 kilometara. Uz prosečnu cenu benzina koja se kreće između 1,20 i 1,50 eura po litri dobija se ušteda veća od 300 evra tokom životnog veka gume.

Kočenje na mokroj podlozi

Kad je u pitanju kočenje, odnosno zaustavljanje na mokroj podlozi, razlika pri brzini od 80 km/h u kočenju između gume oznake A i G može biti i 18 metara. Tih 18 metara običnom čoveku možda ne znači puno, ali u situacijama opasnim za život ta razdaljina i razlika su i te kako bitni. Međutim, ta tri parametra (kočenje na mokroj podlozi, otpor kotrljanja i buka) samo su neki od elemenata koji se primenjuju prilikom testiranja i ocenjivanja pojedinih guma, odnosno utiču na kvalitet i odabir guma. Na testovima se uzima u obzir puno više faktora.

Među takve elemente spadaju akvaplaning, trajanje, odnosno trošenje guma, prianjanje u krivinama, kočenje na suvom, trakcija na klizavim podlogama. Nakon tih testova, neke gume i s lošijim standardnim oznakama koje propisuje EU mogu zauzeti bolje mesto. Činjenica je da zimske gume imaju dosta lošije ocene (od A do G) od letnjih jer se testovi i ispitivanja često obavljaju na višim temperaturama nego što je to propisano za zimske gume. Stoga kvalitetnije zimske gume imaju oznaku C i E kada su u pitanju kočenje i potrošnja.

Naučite da tumačite oznake na gumama

Izvor – SDalmacija

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express