Nokian Snowproof P prošao test šampiona Formule 1

15.10.2020.

Kompanija Nokian u zimsku sezonu 2020/2021. godine ulazi sa novim dezenom zimskih guma – Snowproof P. Kao kombinacija modernog i sportskog, ovo je guma visokih performansi po pitanju upravljanja i prijanjanja u zimskim uslovima. Izvesno je da se tokom vožnje vrlo često prelazi iz jedne u drugu traku, a mnogi delovi puta mogu da budu prekriveni bljuzgavicom. Sa ovim gumama pomenute situacije vrlo lako se prevazilaze zahvaljujući odličnom prijanjanju, kratkom zaustavnom putu i pouzdanom skretanju.

Sa gumama Nokian Snowproof P imaćete sigurnost u svim situacijama na koje možete naići tokom vožnje. Na auto-putevima po suvoj podlozi vožnja će vam biti izuzetno udobna. Na bljuzgavici ćete imati sigurnost i dobar balans, kao i poboljšano prijanjanje na planinskim putevima prekrivenim snegom.

Ovaj dezen razvijan je četiri godine i dolazi kao zamena za Nokian WR A4. Rađene su za brzinske indekse H, V i W, a prilagođene su vremenskim uslovima u centralnoj Evropi. Obuhvataju pedesetpet dimenzija sa prečnikom od 17 do 21 inča.

Nokian Snowproof P prošao test šampiona Formule 1

Unapređeno prijanjanje u zimskim uslovima donosi osećaj preciznosti tokom vožnje

Veliki izazov za vozača može biti promena traka na putevima sa bljuzgavicom ili uključivanje u saobraćaj sa raskrsnice na kojoj je poledica. Da bi se rešio ovaj izazov, kod guma Nokian Snowproof P optimizovan je gazeći sloj tako da se poveća područje kontakta između gume i puta. Na ovaj način je obezbeđeno bolje prijanjanje i držanje pravca, kao i precizno upravljanje. Lamele i prorezi su sečeni posebnim postupkom, čime je poboljšano i kočenje i prijanjanje prilikom ubrzavanja.

Imajući u vidu ove karakteristike i novu smešu koja je korišćena prilikom izrade, može se reći da Nokian Snowproof P daje kontrolu i pouzdanost do krajnjih granica kada je u pitanju prijanjanje.

Koncept Alpine Performance

Pri dizajniranju novog dezena korišćen je koncept Alpine Performance. On predstavlja kombinaciju pouzdanog prijanjanja i predvidivog i izbalansiranog osećaja u vožnji. Ovaj koncept se sastoji od tri važne tehničke karakteristike –

1. Optimizovana gazeća površina,
2. Gusto postavljene i posebnim postupkom sečene lamele i prorezi i
3. Nova smeša koja takođe nosi naziv Alpine Performance.

Nokian Snowproof P prošao test šampiona Formule 1

Poboljšano prijanjanje, upravljanje i dobro držanje pravca

Optimizovana gazeća površina omogućava maksimalan kontak između gume i podloge. Ovim se pospešuje prijanjanje, upravljanje i dobro držanje pravca. Usmeren simetričan dezen obezbeđuje predvidivo i kontrolisano ponašanje u svim uslovima i obezbeđuje iznad svega bezbednost i sigurnost.

Gusto postavljeni i posebnim postupkom sečeni prorezi i lamele

Dizajnirane su tako da budu pouzdane na bljuzgavici. Za ovo su zaduženi prilagođeni kanali i gusto postavljeni prorezi i lamele, sečeni posebnim postupkom. Kanali ubrzavaju odstranjivanje bljuzgavice i vode. Oni efikasno skladište vodu i potom je brzo evakuišu sa kontaktne površine. Prorezi obezbeđuju odlično bočno i uzdužno naleganje.

Sigurnost na bljuzgavici sa novom smešom

Jedna od najtežih situacija u kojima se možete naći tokom zimskih uslova je vožnja po bljuzgavici. Ovo je posebno izraženo prilikom prelaza iz jedne trake u drugu na prometnom auto-putu. Kako bi svojstva gume na mokrom bila još bolja, korišćena je nova smeša. Napravljena je po konceptu Alpine Performance, tako da može da se nosi sa velikim rasponom temperature. To znači da pored odličnog ponašanja po zahtevnom i hladnom vremenu, Nokian Snowproof P ima stabilno ponašanje i po blažem vremenu. Nova smeša povećava prijanjanje na mokrom bez ugoržavanja ostalih svojstava gume koje su potrebne u zimskim uslovima.

Rigorozni testovi prototipa modela Snowproof P

Prilikom rigoroznih testova koje je prošao prototip ovog modela, dokazano je da Nokian Snowproof P ima sve odlike koje su napred navedene. Prirodno je bilo da izbor osobe za testiranje padne na finskog šampiona formule 1, Mika Hekinena. Kao profesionalni vozač i takmičar Formule 1, njegovo znanje i osećaj za ponašnje guma je nesporno. Testiranje je obavljeno na snegu i ledu na Nokianovoj testnoj stazi „Beli pakao“, u Laplandu. Koliko je bio zadovoljan nakon testne vožnje pogledajte u videu.

Pored testiranja na „Belom paklu“, testiranje je obavljeno na testnim stazama u Nemačkoj, Austriji i Španiji, kako bi se proverile karakteristike na suvoj i vlažnoj podlozi.

Da li ste poželeli nakon čitanja da kupite set guma? Ili ih možda već imate? Kakvo je vaše iskustvo? Podelite ga sa nama u komentaru.

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express