Oznaka pahuljice je simbol svake zimske gume

26.05.2011.

Šta znači oznaka pahuljice uokvirena planinom i na kojim gumama se nalazi? Da li je samo oznaka M+S dovoljna da bi guma ponela atribut – zimska guma?

Bezbednost automobila u uslovima vožnje po snegu i poledici je određena gumama. Prva i najbitnija osobina zimske gume jeste njen sirovinski sastav. Zahvaljujući njemu ona zadržava svoju mekoću, elastičnost i moć prijanjanja na niskim temperaturama. Koliko god bezbednosnih sistema da ima vaš automobil, gume su te koje određuju kako će se vaše vozilo ponašati na snegu i poledici. Kako onda prepoznati prave zimske gume?

U svojoj potrazi za gumama verovatno ste naišli na oznaku pahuljice uokvirenu planinom sa tri vrha. Ova oznaka (eng. Severe Service Amblem) upravo služi da prilikom kupovine guma na prvi pogled ustanovite da li je reč o pravim zimskim gumama ili ne.

pahuljica

Pahuljica je relativno nova oznaka i u međunarodni sistem označavanja guma uvedena je 1999. godine. Nastala je kao odgovor američkih Udruženja za testiranje i materijale (ASTM) i Udruženja proizvođača guma (RMA) na potrebe kupaca.  U velikoj ponudi M+S guma lakše se izaberu one koje su namenjene za vožnju u pravim zimskim uslovima, ako imaju još neku oznaku. Gume sa oznakom pahuljice obezbediće vam drastično bolje vozne karakteristike i ponašanje na niskim temperaturama, po bljuzgavici i snegu, od guma koje nose samo M+S oznaku.

Novi pravilnik ZOBS ne predviđa pod zimskom opremom obaveznu upotrebu jedino guma sa oznakom pahuljice. To mogu da budu i M+S gume. Međutim, ukoliko tokom zime prelazite veći broj kilometara i vozite i van gradskih uslova, preporuka je da izaberete prave zimske gume, sa oznakom pahuljice. Na duže staze to je najbezbednije i najisplativije rešenje.

Aktuelnu ponudu guma možete da pogledate na sajtu Internet Prodaja Guma.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express