Oznake na gumama

21.05.2013.

Svaka guma na bočnom zidu ima neke oznake koje vam, ako znate da ih tumačite, mogu reći sve o karakteristikama gume. Ako znate šta koja oznaka poredstavlja, vrlo lako možete odrediti koja guma vam odgovara, bez dodatnih konsultacija sa prodavcem.

Ono što ćete uvek od oznaka na gumi naći je ime proizvođača guma, naziv profila, širina preseka gume u mm, odnos visine gume u odnosu na širinu gume u procentima, naznaku ukoliko su radijalne gume u pitanju, promer felne u inčima, indeks nosivosti, indeks brzine. Na gumi se još mogu videti i oznake koje ukazuju na to da je nema unutrašnje gume, kao i datum proizvodnje, ali i indikator istrošenosti gume.

Na bočnom zidu gume nalaze se podaci o dimenzijama guma koja je izražena u milimetrima.

Metric_Tyre-Size

Uzmimo najpre kao primer jednu gumu dimenzija 165/70 R13 T79.

Broj 165 u oznaci je širina gazećeg sloja gume izražena u milimetrima, 70 je profil gume tj. odnos između visine bočnog zida i širine gazećeg sloja izražen u procentima.

R označava radijalnu konstrukciju. U pitanju je današnja vrsta izrade guma sa radijalnom određenom konstrukcijom gume. Ukoliko je u pitanju dijagonalna guma, umesto R naći će se slovo D.
Broj 13 predstavlja prečnik felne izražen u inčima.

T je indeks brzine, odnosno slovo koje označava maksimalnu brzinu koju guma može da podnese pri dozvoljenom opterećenju.

Dodatne oznake na gumama

Osim osnovnih oznaka koje pokazuju kakve su karakeristike gume, na bočnom zidu mogu se naći i sledeći simboli:

DOT – Označava datum proizvodnje gume i obično je izražen u sledećoj formi DOT 1109 – to znači da je guma proizvedena u 11. nedelji 2009. godine.

XL – Extra Load – Guma za veća opterećenja

RF – Reinforced – To znači da je guma ojačana

RFT – Run-On-Flat guma koja je posebna po tome što omogućava nastavak vožnje i nakon mehaničkog oštećenja, recimo ukoliko se guma probuši.

M + S – Mud + Snow – Ova oznaka se obično nalazi na zimskim i all season gumama.

TL – Tubeless – Oznaka da unutrašnja guma ne postoji

TT – Tube Type – Oznaka da unutrašnja guma postoji

TWI – Indikator istrošenosti gume koji pokazuje kada je vreme da kupite novu gumu.

C – Kada posle dimenzije guma u oznaci stoji slovo C, to znači da je guma namenjena lakim teretnim vozilima.

Od 1. novembra 2012. sve gume proizvedene na evropskom tržištu nakon jula 2012. godine moraju imati specijalne nalepnice sa informacijama o potrošnji goriva, nivou buke i prianjanju na mokrom terenu. Ove informacije nalaze se i u svim reklamnim materijalima kompanija koje proizvode gume.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express