Petlas kao globalni brend sa vizijom usmerenom ka budućnosti

06.02.2023.

Postati globalni brend usmeren ka naprednim generacijama kada su u pitanju tehnološki proizvodi i usluge iz aspekta bezbednosti, ekološke svesti i ekonomičnosti. Ovo je vizija kompanije Petlas koja se nalazi na svetskom tržištu već skoro pola veka.

Centrala kompanije nalazi se u Ankari, dok je proizvodnja smeštena u mestu Kirsehir na jugoistoku Turske. Na velikoj površini od 2 000 000 m2 smeštena je fabrika, a njen unutrašnji prostor zauzima 450 000 m2.

Petlas proizvodi oko 13 000 000 guma na godišnjem nivou i zapošljava 4 600 ljudi u različitim sektorima. Imaju veliku i stabilnu distributivnu mrežu na svetskom tržištu. Svoje proizvode izvoze u više od 130 zemalja širom sveta.

Inovativna i liderska misija kao i jedinstven pristup kvalitetu, omogućava im da imaju stalnu stopu rasta. Sa kvalitetnom proizvodnjom orijentisanom na kupca, obezbedili su sebi mesto na međunarodnom tržištu.

Iz istorije kompanije Petlas

Kompanija Petlas osnovana je 1976. godine u Turskoj.

Godine 1990. započeo je proces privatizacije koji je trajao sve do 1997. kada je okončan prenosom akcija od strane Institucije za privatizaciju.

Zanimljivo je pomenuti da u svom proizvodnom programu imaju i gume koje su predviđene za vojnu i vazduhoplovnu opremu. Proizvodnja je započela 1992. godine gumama za vojne avione, kada su Turske oružane snage i počele da ih koriste.

Program „Putovanje do kvaliteta“ pokrenut je 1998. godine kao deo „Strateškog akcionog plana“. Razlog za ovo nalazimo u njihovom stavu da je kvalitet od izuzetnog značaja. Razvijajući mrežu kupaca, prodaju i nivo proizvodnje, kvalitet i zadovoljstvo kupaca svakodnevno su narastali. Kao logičan sled, iste godine dodeljen im je sertifikat ISO 9001 za kvalitet.

Osvrt na poslednjih dvadeset godina

Nekoliko godina kasnije, 2004. godine, dobijaju sertifikat ISO 14001 za zaštitu životne sredine, kao i ISO 9001:2000 za kvalitet. Nakon jedne decenije stiču i sertifikat ISO/TS 16949 kojim se definiše zahtev za kvalitetom, usklađen sa potrebama globalne automobilske industrije.

2005. godine postali su deo vodeće kompanije guma u Turskoj Abdulkadir Ozcan A.S. Od tada počinje intenzivniji razvoj i proizvodnja mnogih vrsta guma i dimenzija koje do tada nisu imali u ponudi. Proizvode se putničke gume u više od 100 dimenzija, sa prečnikom od 13, 14, 15 i 16 coli. Ubrzo zatim lansiraju se gume ultra visokih preformansi sa prečnikom od 17, 18 i 19 coli.

Prvu run on flat gumu izbacuju 2014. godine, a 2021. godine gumu za civilne avione.

Vrednosti

U Petlasu ističu da svoj uspeh duguju doslednosti u radu i prevazilaženju očekivanja kupaca. Upošljavaju znanje i iskustvo, kako bi kupcima ponudili praktična rešenja. Glavni cilj im je da izgrade dugoročan odnos sa kupcima, obezbeđujući odličan kvalitet i uslugu.

Poslovni princip / Održivost životne sredine

U Petlasu veruju da je održivost i odgovornost prema životnoj sredini središte svega što rade. Načinom proizvodnje u kojoj koriste najbolje svetske tehnike obrade, kao i načinom na koji pristupaju recikliranju, postavljaju nove standarde kada su u pitanju zdravlje, bezbednost i zaštita okoline.

Kompanija Petlas je tokom svog razvoja postigla zavidne rezultate, a sve upućuje na to da u budućnosti možemo od njih da očekujemo još mnogo više.

Na našem sajtu Internet prodaja guma nalaze se od sada i gume ovog proizvođača.  Potražite u našoj ponudi veliki izbor guma Petlas.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express