Poštovati zakon, da ili ne?

23.10.2015.

Stiže nam 1. novembar i nedvosmisleno najavljuje ulazak u još jedan zimski period. Nećemo se sada baviti vremenskom prognozom i time kakva nas zima očekuje. Namera mi je da sve nas podsetim na Pravilnik ZOBS – a o upotrebi zimskih guma.

U periodu do 1. aprila treba da imamo montirane sve četiri gume, koje imaju bar jednu od oznaka M+S, Winter, Snow, oznaku pahuljice i slično, ako na kolovozu ima snega, poledice i leda. Pravilnik i njegove odredbe uglavnom su nam jasne i stvaraju sve manje dilema i prostora za nedoumice.

U slučaju da odlučimo suprotno i ostavimo na vozilu letnje gume, trebalo bi da budemo spremni na moguća iznenađenja. Kombinacije su brojne, jer zima u našim krajevima ume da bude varljiva i nepredvidiva.

led i klizavo04_RAS_foto zoran ilic_1000x0

Mogući neželjeni scenario

Lako se može desiti da se jednog jutra probudimo i ulice koje smo prethodno veče ostavili suve, zateknemo prekrivene snegom, pa da budemo prinuđeni da se na posao zaputimo taksijem ili autobusom. Ili da po suvom vremenu odemo kolima na posao, a da u međuvremenu padne ledena kiša i onemogući naš povratak kolima kući. Kao i da krenemo na put iz mesta po suvom kolovozu, a da na pojedinim delovima puta naletimo na sasvim drugačije uslove…

Odluka o tome da ostavimo na vozilima letnje gume, dovodi nas do toga da u svakom momentu treba da budemo spremni na iznenadnu promenu planova o tome na koji način ćemo se kretati. Ali to je naš izbor i na to imamo pravo.

Možemo, naravno, da rizikujemo da nas zaustavi saobraćajna policija i naplati nam kaznu. Da li smo se onda našli u situaciji koju opisuje ona stara „skuplja dara nego mera“?  I ovde je izbor na nama.

Međutim, ovakav izbor nas uvodi u mnogo veći rizik od izrečene kazne. Vožnjom sa letnjim gumama rizikujemo sigurnost i bezbednost. Kako našu, tako i ostalih učesnika u saobrajaću.
A ovo zaista nije preporučljivo.
Bolje je da budemo sigurni i samopouzdani i da na odredište stignemo.

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet Prodaja Guma.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express