Pravilnik o zimskim gumama ipak jasan vozačima

21.11.2013.

U sklopu nagradnog kviza na sajtu Internet Prodaja Guma, koji smo nedavno organizovali, postavljali smo vam i opšta pitanja o gumama i vašim navikama u vožnji. Pročitajte statistiku dobijenu istraživanjem na uzorku od 4.000 ispitanika.

Šta zimske gume rade za vas

Prema mišljenju 58% vozača, važeći pravilnik o upotrebi zimskih guma je dobar jer jasno navodi kakva pravila važe tokom zimske sezone i ostavlja mogućnost vozačima da sami izaberu da li će montirati zimske gume ili će koristiti letnje kada vremenski uslovi to omogućavaju.

Sa druge strane, 35% vozača smatra da je pravilnik delimično dobar ali da je u nekim delovima nedorečen tj. nije dovoljno jasan. 7% njih smatra da nije uopšte dobro osmišljen.

Na ovaj način takođe je utvrđeno da su vozačima prilikom kupovine guma najvažnije vozne karakteristike i pouzdanost gume (56%), pre nego cena (33%). Marka proizvođača kao glavni reper najvažnija je za 11% njih. Ovaj podatak govori da je mnogima ipak na prvom mestu bezbednost budući da gume spadaju među najbitnije komponente kada se govori o ovom aspektu. Nažalost, loša kupovna moć stanovništva utiče na to da broj onih kojima je cena najvažniji faktor nije zanemarljiv.

Zanimljiv je podatak da bi 52% vozača kupilo polovne gume ukoliko ne bi mogli priuštiti nove dok 44% njih kupuje isključivo nove. Četiri posto ispitanika bez obzira na finansijske mogućnosti kupuje isključivo polovne gume. Inače, dva seta guma (zimske i letnje) poseduje 43% vozača, samo letnje 31%, samo zimske 13% a po dve letnje i dve zimske ima takođe 13% njih.

Prema mišljenju odgovornih iz Agencije za bezbednost saobraćaja pravilnik je prilično jasan. Međutim, bez obzira na to, radna grupa koja radi na pripremi predloga za izmenu i dopunu Zakona o bezbednosti saobraćaja pored ostalih propisa razmatra i ovaj o gumama pa se u narednom periodu mogu očekivati određene izmene.

Prema rečima Damira Okanovića, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, do momenta kada su prvi put zakonom propisane zimske gume većina vozača u Srbiji nikada ih nije upotrebljavala. Uopšte, stepen svesti o neophodnosti zimskih guma bio je na jako niskom nivou. Sada, kada je većina vozača imala priliku da „proba“ zimske gume, mnogi su shvatili njihove prednosti i danas većina vozača podržava upotrebu zimskih guma. To je u ovom trenutku mnogo bitnije od samih propisa jer kada vozači shvate da je nešto za njihovo dobro, oni će to koristiti bez obzira na propise, kaže Okanović.

Da podsetimo, zimske gume nisu obavezne ukoliko na kolovozu nema snega, leda ili poledice, bez obzira na doba godine. Obavezne su međutim ukoliko u periodu od 1. novembra do 1. aprila na putu bude snega, leda ili poledice. Jednostavno rečeno, tokom cele godine moguće je voziti na letnjim gumama, uključujući i zimski period, ali ako u navedenom periodu padne sneg, uhvati se led ili poledica, saobraćajna policija može da vas kazni. Dubina šare na zimskoj gumi ne sme da bude manja od četiri milimetra.

Komentarišući ispravnosti ovog pravilnika Okanović kaže da ovakva odredba nije najsrećnije rešenje zato što zimska guma nije snežna guma, tj. ona ne ostvaruje svoju svrhu samo kada je na kolovozu sneg, već i kada su kolovozi suvi ali su niske temperature. Naročito zbog toga što se letnja guma na niskim temperaturama „stvrdne“ i ne omogućava odgovarajuće prijanjanje na kolovoz. Zbog toga je njegov stav da zimske gume treba da budu na vozilu tokom zimskog perioda bez obzira na to da li postoje padavine ili ne.

Zanimljivo je napomenuti i da nema nikakvog značaja ukoliko se na letnje gume, tokom zimskih padavina, postave lanci. I u tom slučaju krši se zakon i policija ima sva prava da napiše kaznu.

Da li se univerzalne gume prihvataju kao zimske?

Da. Dovoljno je da se na gumi nalazi oznaka M+S. Oznaka M+S (ili MS, M&S, M.S.) znači „mud“ (blato) i „snow“ (sneg). Dakle, ako imate univerzalne gume i vozite po snegu, a zaustavi vas policija, nema razloga za brigu. Međutim, prema mišljenju Agencije za bezbednost saobraćaja ovo je ipak kompromisno rešenje jer gume neće biti tako dobre na visokim temperaturama, kao što je korišćenje standardnih guma za leto, ili po snegu, ledu i u uslovima niskih temperatura, kao prilikom upotrebe guma za zimu.

Imajući u vidu materijalno stanje u našoj zemlji, odnosno činjenicu da kupovina dva seta guma predstavlja značajno izdvajanje novca, u Agencija kažu da podržavaju i mogućnost korišćenja guma za sve sezone ističući ipak da je u pogledu bezbednosti u saobraćaju, značajno povoljnije ukoliko vlasnici imaju mogućnosti za kupovinu posebno letnjih i posebno zimskih guma.

Okanović sa druge strane smatra da univerzalne gume nisu najbolje rešenje za zimske uslove vožnje jer ni jedan proizvođač guma do sada nije uspeo da proizvede gumu koja ispunjava zahteve i u letnjim i u zimskim uslova. Isto kao što je nemoguće iste odevne predmete nositi u julu i decembru.

Kako da razlikujem univerzalne (all season) i prave zimske gume?

Jedino simbol pahuljice, odnosno planine na gumi ukazuje na prikladnost za sneg. I po nazivu gume možete da naslutite da li joj je prvenstvena namena vožnja u zimskim uslovima – UltraGrip, Winter, Eskimo, Wintera, Frigo…

Letnje gume i lanci?

 Ova kombinacija nema nikakvog značaja u očima saobraćajne policije. Ako padne sneg, morate da imate sve četiri zimske (ili univerzalne/all season) gume – montiranje lanaca na letnje gume nije od pomoći, bar što se zakona tiče.

Koliko koštaju zimske gume?

Najjeftinije zimske gume mogu da se nađu za oko 3.000 dinara a kako rastu dimenzije, tako rastu i cene, sve do preko 70.000 dinara.

Da li su mi zaista potrebne zimske gume?

Da, zato što su napravljene od drugačije smeše, prilagođene niskim temperaturama, što znači da se zimi neće stvrdnuti kao letnje. Zimske gume na uporednim testovima pri niskim temperaturama redovno pokazuju znatno bolje od letnjih, čak i bez snega i leda, na suvom asfaltu.

Mogu li zimske gume da se koriste leti?

Nije preporučljivo iz više razloga: brže se troše, značajno produžavaju put kočenja, imaju više nego osetno lošije držanje u krivinama i pri oštrim manevrima, blago povećavaju potrošnju goriva, bučnije su. Jednostavno, smeša od koje su napravljene postaje suviše meka pri visokim temperaturama, što objašnjava navedene mane. Pritom se i trajno menjaju karakteristike materijala gazećeg sloja, tako da će se na zimu ponašati znatno lošije. Inače, Pravilnikom nije izričito zabranjena upotreba zimskih guma leti.

Sve četiri ili samo na pogonskoj osovini?

Neophodno je da imate zimske ili all season gume na sva četiri točka.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express