Prelazak sa zimskih na letnje gume

01.04.2015.

Od 1. aprila vozači u Srbiji ne moraju više da koriste zimske gume. Vozači su, prema važećem pravilniku, bili u obavezi da od 1. novembra imaju zimske gume na sva 4 točka, ali samo ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice.

PneumaticiEstivi

S obzirom da odredba o korišćenju zimskih guma omogućava vozačima koji ne žele da voze svoj automobil tokom snežnih padavina (ali nameravaju da ga koriste zimi kada je viša temperatura i suv kolovoz) da „prezime“ sa letnjim gumama, neki su iskoristili ovu pogodnost. Ima i onih koje su lepo martovsko vreme, izostanak snega u nižim predelima i relativno visoke temperature za ovaj period godine, podstakli da već pređu na letnje gume. Vozači koji još uvek na svojim automobilima imaju montirane zimske gume, od 1. aprila mogu da se vrate na letnje gume.

Ipak, u slučaju da planirate da posle tog datum putujete u planinske predele u kojima se još uvek zadržao sneg, najbolje je da zamenu guma odložite dok se ne vratite sa puta. Ako već posedujete letnje gume, koje ste uskladištili prethodne jeseni, poželjno je da prekontrolišete njihovo stanje, da proverite da li su možda oštećeni i kolika je dubina šare.

Zakonski minimum za letnje gume je 1.6 mm, ali stručnjaci savetuju da dubina treba da bude najmanje 3 milimetra.

Takođe, trebalo bi progledati da li u gumama možda ima stranih tela, a eventualne promene na zidovima gume obavezno proveriti kod vulkanizera.

Ako treba da pazarite letnje gume, preporučujemo vam da pogledate našu ponudu.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express