Priča o automobilima: FIAT Punto

16.10.2013.

FIAT Punto je mali gradski automobil koji italijanska kompanija proizvodi od 1993. godine, a u prodaji se pojavio naredne godine, kao zamena na tržištu za FIAT Uno. Do februara 2012. godine proizvedeno je čak 8,5 miliona jedinica ovog modela.

Fiat Punto

FIAT Punto dizajniran je od strane vrsnog italijanskog umetnika Giorgetto Giugiaroa. Prva generacija ovog automobila bila je dostupna i u kabriolet verziji, a 1995. godine nagrađena je i titulom Evropski automobil godine. Time je Punto pozicioniran kao glavni rival Volkswagenovog malog gradskog automobila Polo. Druga generacija Punta sišla je sa fabričke trake 1999. godine, a zbog komentara vozača i raznih uticajnih dizajnera iz automobilske sfere, četiri godine kasnije Punto je redizajniran. Godine 2005. lansirana je treća generacija koja je dobila ime Grande Punto, ali i model Punto Evo. Vozačima iz Srbije i regiona poznato je da se druga generacija Punta iz 2003. godine proizvodila po licenci u kragujevačkoj fabrici kao Zastava 10. Punto je dostupan u verziji sa troja ili petora vrata i sa dizel ili benzinskim motorima.

Na srpskim putevima, od FIAT automobila, najzastupljeniji je model Punto Classic koji je jedini model putničkog vozila domaće proizvodnje u Srbiji. Fabrika FIAT Automobili Srbija počela je da proizvodi ovaj model u aprilu 2009. Nakon godinu dana, kompanija je proslavila spuštanje jubilarnog 30.000-tog Punta sa montažne trake. Domaći Punto se od 2010. godine izvozi u zemlje Severne Afrike, Ukrajine i članice CEFTA sporazuma.

Ukoliko ste vlasnik Punta, sigurno će vam značiti neke informacije o modelu iz prve ruke. Na sajtu MojaGaraža možete naći diskusije vlasnika Punta, savete o jefitnijem održavanju i galerije automobila. Ukoliko vaš Punto ima određene probleme, takođe možete potražiti savet od iskusnih vozača.

Originalna dimenzija guma za FIAT Punto je 165/70 R14. Najprodavanija zimska guma za Punta na IPG sajtu je Tigar 165/70 R14 Wintera, a najprodavanija letnja je Tigar 165/70 R14 Sigura. Najskuplja guma u pomenutoj dimenziji je MICHELIN 165/70 R14 Alpin A3 u XL verziji, a od guma premijum kvaliteta vozači se još opredeljuju i za GOODYEAR 165/70 R14 UltraGrip 8 ili DUNLOP 165/70 R14 SP WinterResponse.

Sa tim u vezi, Continental je objavio propisani pritisak za preko 700 modela automobila. Pogledajte koji je propisani pritisak za FIAT Punto i osigurajte sebi bezbednu vožnju.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express