Prijanjanje i kontakt sa površinom – uvek aktuelna tema

13.02.2018.

Zbog izuzetno velikog značaja za bezbednost, prijanjanje i kontakt sa površinom uvek je aktuelna tema.  Stepen bezbednosti zavisi od stanja puta, dezena gume, stanja u kome se nalazi vozilo i iznad svega od vremenskih uslova.

Imamo nekoliko scenarija:

  1. Suvi put
  2. Mokar put
  3. Snežni put

Za suve puteve

Za suve puteve, glatke gume, kao one za Formulu 1, bile bi idealne. Takođe, što je guma šira, to je veća kontaktna površina, a samim tim je bolje prijanjanje.

Ovakva vrsta guma eklsuzivno je predviđena za trkačke staze. Zabranjene su za vožnju po regularnim putevima. Međutim, postoje polu – glatke gume, sa nekoliko potrebnih žlebova na gazećoj površini, čime se zadovoljava zakonska regulativa.

Prednosti – Prijanjanje je neverovatno, čini se kao da je guma slepljena sa putem

Mane – Konstrukcija vozila se može oštetiti ako nije dovoljno čvrsta

Imajte na umu u kakvom stanju je vaše vozilo. U skladu sa tim biraje odgovarajuću širinu i dezen gume.

Prijanjanje i kontakt sa površinom - uvek aktuelna tema

Za mokre puteve

Za mokre puteve, najbitnija je sposobnost gume da istisne vodu između puta i gazeće površine. Ovim se izbegava akvaplaning. Mnogi žlebovi i lamele služe upravo toj svrsi. Dezeni u obliku strele i slova V su najefikasniji u ovakvim situacijama.

Prednosti – Izvanredna moć istiskivanja vode

Mane – Manja sposobnost prijanjanja, kontakt sa površinom je smanjen

Prijanjanje i kontakt sa površinom - uvek aktuelna tema

Za snežne puteve

 Za mnoge nezgode koje se dešavaju svake godine tokom zimske sezone, odgovoran je sneg. Kada se temperatura spusti ispod 10° C, preporučuje se zamena letnjih guma zimskim. U ekstremnim situacijama preporučuju se lanci za sneg.

Zimske gume imaju veći broj dubokih kanala i mnogobrojne lamele na svom dezenu. Ovakav izgled dezena obezbeđuje bolje prijanjanje i kontakt sa površinom.

Prednosti – Posebno dizjanirane zimske gume omogućavaju dobro prijanjanje u zimskim uslovima, pa je vožnja bezbedna

Mane – Ovako dizajnirane gume ne prijanjanju dobro na suvim putevima. Takođe, stepen habanja je veći ako se koriste tokom cele godine.

Prijanjanje i kontakt sa površinom - uvek aktuelna tema

Imajte sve ovo na umu kada kupujete gume. Tako ćete, vodeći računa o vašim potrebama i propisanim zakonskim regulativama, napraviti odličan izbor prilikom kupovne.

Akutelnu ponudu guma možete pronaći na sajtu Internet Prodaja Guma.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express