Pripremite auto za put za 15 minuta

12.05.2011.

Zbog povećanog broja vozila koja će u narednom periodu krenuti na neko putovanje i lošeg stanja velikog broja puteva u Srbiji i okolnim zemljama, od presudne je važnosti da preduzmete sve što je u vašoj moći kako biste bili bezbedni na putu. U produžetku se nalazi spisak od pet saveta koje možete sami obaviti za 15 minuta, a koji će vam osigurati bezbednu i ugodnu vožnju:

Pripremite auto za put za 15 minuta

1. Proverite nivo svih bitnih tečnosti u automobilu: tečnosti za hlađenje, za kočnice, za pranje vetrobranskih stakala, kao i nivo svih ulja. Ukoliko niste u mogućnosti da dobro vidite ispred ili iza sebe, kočnice vam sporije reaguju a motor trokira, veća je verovatnoća da će doći do neke nesreće. Ove male provere pre polaska na put mnogo znače za vašu bezbednost u vožnji.

2. Proverite u kakvom su vam stanju gume i da li su pod odgovarajućim pritiskom. Pritisak manji od preporučenog prouzrokuje brže habanje duž spoljašnjih oboda gume, dok veći doprinosi ubrzanom habanju centralnog dela gazećeg sloja. I jedno i drugo utiču na vozačevu sposobnost da upravlja automobilom, kao i na njegovu zaustavnu moć.

3. Pobrinite se da su metlice brisača u dobrom stanju i da dobro brišu. Opasno je voziti po lošem vremenu bez para dobrih brisača. Oni vam obezbeđuju maksimalnu vidljivost, a ukoliko je ona ugrožena zbog loših ili istrošenih metlica, to treba da vam bude signal za zabrinutost.

4. Proverite da li prskalice rade kako treba. U suprotnom, pravljština će veoma lako prekriti vaš vetrobran, a poslednja stvar koju želite da vam se desi jeste da imate smanjenu vidljivost dok ste u saobraćaju ili vozite noću.

5. Proverite da sigurnosni pojasevi nisu uvrnuti i da rade kako valja. Ukoliko vozite decu, obavezno koristite autosedišta predviđena za njihov uzrast, a pre polaska na put proverite da li su ona dobro montirana i učvršćena. Pojasevi i autosedišta se koriste svaki put kad se ulazi i izlazi iz automobila, zbog čega je bitno proveriti da se u dobrom stanju jer u slučaju da nisu to može da dovede do povrede u slučaju nesreće.

Povećan broj vozila tokom godišnjih odmora i praznika znači da vozači moraju da budu još oprezniji u vožnji nego inače. Ukoliko se pridržavate ovih pet jednostavnih saveta to će smanjiti verovatnoću da do nesreće dođe. Razlika između toga da budete bezbedni ili da rizikujete je u 15 minuta koliko je potrebno da se ovi saveti sprovedu u delo, a kada je u pitanju vaša bezbednost i bezbednost putnika u vašem automobilu, to je mali trud koji može da znači mnogo.

Kako vi pripremate auto za put?

Izvor: Blackcircles

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express