Revolucionarna tehnologija RunOnFlat guma

16.05.2018.

Revolucionrana tehnologija RunOnFlat guma kompanije GoodYear, omogućava nastavak vožnje sa probušenom gumom. Sa smanjenom brzinom na oko 80 – 90 km/h, možete da pređete od 150 – 300 km, do mesta na kome ćete izvršiti zamenu.

Bočni zidovi gume dizajnirani su tako da mogu jedno vreme da podnesu težinu automobila čak i kada je pritisak u njima nula.

Kako funkcioniše RunOnFlat

Gume RunOnFlat imaju posebno dizajnirane ojačane bokove. Ovakvi bokovi drže gumu na felni i nose vozilo čak i kada je guma probušena i pritisak u njoj je nula.

Revolucionarna tehnologija RunOnFlat guma

Sa ovakvom gumom možete bezbedno da vozite još oko 150 – 300 km smanjenom brzinom, do prvog vulkanizera kod koga ćete gumu zameniti za novu.

Na koje vozilo mogu da se montiraju gume RunOnFlat

Da biste mogli da montirate i koristite gume RunOnFlat, potrebno je da vaše vozilo bude opremljeno sistemom za proveru pritiska u gumama (TPMS Tire Pressure Monitoring System). Ovaj sistem upozorava da neka od guma na vozilu gubi pritisak. Kada ne bi postojao ovaj sistem, vozač ne bi znao da je guma probušena i da gubi pritisak.

Da biste mogli da montirate i koristite gume RunOnFlat

Proverite u tehničkom uputstvu da li je vaše vozilo opremljeno TPMS sistemom.

Kako treba brinuti o RunOnFlat gumama

RunOnFlat gume proveravaju se kao i obične gume. Jednom mesečno, kao i posle svakog dužeg putovanja treba proveravati pritisak u gumama. Povremeno treba raditi vizuelnu proveru preko koje ćete ustanoviti da li guma ima oštećenja, kao i koliki je stepen habanja.

Šta kada guma gubi pritisak

Kada TPMS sistem pokaže niži pritisak od propisanog, odmah smanjite brzinu na oko 80 km/h. Takođe, prilagodite stil vožnje, tako da izbegavate nagla skretanja i manevre. Preporučuje se da što pre proverite pritisak u sve četiri gume i da napumpate one kod kojih je pritisak ispod preporučenog.

U slučaju da sistem nastavi da pokazuje upozorenje, preporuka je da gume što pre pregleda stručno lice.

Mogu li RunOnFlat gume da se poprave

Ove gume se mogu popraviti ako se ošteti gazeći sloj. Međutim, ako se ošteti bočni deo gume, popravak nije moguć.

Osnovna preporuka je da se prilikom oštećenja RunOnFlat gume smanji brzina, da ne bi došlo do dodatnog oštećenja gume.

Šta kada treba da zamenite gumu

Kada je potrebno da zamenite gumu, ona mora po svemu biti identična sa ostale tri gume. Jednaka po dimenziji, tipu i indeksima.

I naravno, na vozilu je potrebno da imate sve četiri RunOnFlat gume. Ili ni jednu. 🙂

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express