RIKEN gume – novost na tržištu

02.09.2015.

U poslednje vreme na našem tržištu pojavljuju se novi brendovi za koje većina od nas ranije nije čula. Ili je, eventualno, do nas stigla možda tek samo po koja neproverena informacija. To je i povod da postavim pitanje da li za RIKEN gume možemo da kažemo da su gume sa istorijom, ili su u pitanju nove gume u starom ruhu.

Ali, da krenemo ispočetka…

RIKEN je japanski budžet brend osnovan 1958. godine od strane Riken Rubben Company, a nakon spajanja sa još jednom kompanijom, menja naziv u Okamato Riken Rubben. Ovako oformljena kompanija počinje 1970. godine zajednička ulaganja sa MICHELIN-om, da bi distribuciju guma i dalje vršila samo na području Japana.

Izvoz u SAD započinju 1979. godine, a nakon skoro dvadeset godina, 1996. godine počinju izvoz na evropsko tržište.
Na ovaj način MICHELIN počinje svoj proboj na svetsko tržište i kada su u pitanju gume iz budžet segmenta.

big_tigar_13_101014_tw1024

Ono što je za nas interesantno je to, da je proizvodnja RIKEN guma počela i u novoizgrađenom MICHELIN-ovom pogonu, u fabrici TIGAR GUME u Pirotu. U novom, ultramodernom pogonu, tzv. Big Tigar, primenjuju se najnovije svetske tehnologije u proizvodnom procesu.

Svedoci smo da su se pre nekoliko dana pojavile u prodaji na našem tržištu zimske gume ovog proizvođača. Tražila sam dodatne informacije o ovim gumama i utvrdila da su dezeni identični – putničke gume RIKEN SnowTime B2 izgledaju kao TIGAR Wintera, a poluteretne RIKEN Cargo Winter kao TIGAR Cargo Winter Speed.

Navodi se da gume dobro prianjaju kako po suvoj, tako i po mokroj podlozi. I ono što je najbitnije, po pristupačnoj ceni dobijate dobre performanse kao i tihu vožnju.

Ali, epilog cele ove priče svodi se na pitanje da li su ovo zapravo TIGAR gume sa novom etiketom. Razlika u ceni gotovo da i ne postoji, dezen je isti, proizvode se u istoj fabrici… Drugačije im je samo poreklo. Da li za RIKEN možemo da kažemo onu dobro poznatu – svetsko, a naše!?!

Šta će se kupovati i kako će se situacija odvijati ove zime, pa i ubuduće, preostaje da vidimo.

Ukoliko se odlučite za kupovinu RIKEN guma, bićete jedan od vozača sa iskustvom kada je u pitanju ova tema. Podelite ga ovde sa nama.

Jer, vaša reč može daleko da se čuje i uvek se najviše vrednuje.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express