Šire gume – skuplja vožnja?

10.03.2015.

Stručnjaci Daimlera utvrdili su testom na Mercedes-Benz vozilima da široke sportske gume i felne, umesto standardnih, povećavaju potrošnju goriva za čak 15 odsto.

Rezultati su mnoge iznenadili, jer je u osnovnoj benzinskoj verziji sa 156 KS potrošnja porasla za više od pola litre na 100 kilometara. Kako se navodi, reč je ipak o ekstremno sportskim felnama i gumama kakve se serijski montiraju na modelu C coupe AMG Black Series, sa motorom 6.2 V8, snage 517 KS. U realnim uslovima, povećanjem felni i širine gume za jednu ili dve dimenzije treba računati na rast potrošnje goriva za 0,2 do 0,3 litra na 100 kilometara.

Potrošnja goriva se povećava iz tri razloga – prvo, zbog većeg otpora kotrljanja usled veće gazne površine, drugo, zbog većeg proklizavanja unutrašnje rubne zone gume u krivinama, što stvara efekat kočenja pa spoljašnji rub, koji bolje prijanja, prelazi duži put od unutrašnjeg. Treći razlog je veća masa točkova, koja direktno povećava potrošnju, pojačavajući otpore kotrljanja, penjanja i ubrzanja, i indirektno, povećavajući momenat inercije točkova.

Stručnjaci upozoravaju da ne treba zanemariti i činjenicu da su šire gume znatno skuplje od standardnih, a da im je vek trajanja kraći. Dodaju da su najisplativije gume serijskih dimenzija za koje je automobil i projektovan.

Pročitajte više o alternativnim dimenzijama guma

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express