Šta kada temperatura ode u minus?

04.12.2014.

Neki delovi naše zemlje već su pod snegom i ledom, a priča se da sneg uskoro dolazi i kod nas. Pre nego što sednete za upravljač, posebno tokom zimskih meseci, uvek treba da se preispitate da li ste uradili sve što je do vas da biste bezbedno učestvovali u saobraćaju; da li su imate zimske gume, da li je u gepeku propratna zimska oprema… Neke stvari jednostavno su u imperativu kada je vožnja u pitanju.

Šta kada temperatura ode u minus

Sve od guma počinje…

Proverite svoje gume. Odlično prianjanje vam je najbitnija karakteristika kada se na putu nalaze sneg i led. Zato je provera dubine šare od izuzetne važnosti. Ako je šara na gumi dozvoljene dubine, ispunili ste drugi uslov za bezbednu vožnju. Prvi je, naravno, vezan za zimske gume koje tokom zimskih meseci morate imati. Ne samo zbog zakona, već zbog vaše sigurnosti. Provera pritiska bio bi treći korak. Imajte na umu da se sa smenama temperatura pritisak u gumama menja.

Da li vidim dobro?

Ako vozite auto prilepljeni uz šoferku nagađajući šta se dešava na putu ispred vas, mnogo rizikujete. Pre svega, to nije dozvoljeno i nije bezbedno. Predlažemo vam da u auto uskočite desetak minuta pre nego što krenete njime negde da bi vam se odmaglila šoferšajbna, retrovizori i svetla. Obavezno sklonite sneg sa registarskih tablica.

Vožnja po snegu ili ledu

Jasno je da na ovakom terenu kontrola nad vozilom značajno opada, a zaustavni put se produžava. Zato kada pada sneg ili je na putu led, vozite sporije nego inače i, ako vozite autoputem, idite zauzetijom trakom, jer je njom već prošao veliki broj automobila, pa je količina leda i snega manja. Ubrzavajte i kočite nežno.

Ako ispunite sve uslove za vožnju ispod nule što se opreme tiče, ostaje samo da svoj stil vožnje prilagodite uslovima na putu. Na kraju, sve to radite zbog svoje bezbednosti i bezbednosti svojih učesnika u saobraćaju.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express