Šta treba da uradite pre nego što montirate letnje gume?

17.03.2015.

Može se reći da su letnje gume vesnici proleća, makar za vozače. Proleće stiže, a sa njima prestaje zakonska obaveza po kojoj na vozilima morate imati montirane zimske gume.

Polako se vraćamo letnjim gumama. To znači da zimske gume moramo odložiti na propisani način. Evo nekoliko saveta za prelazak na drugu vrstu guma.

Pre nego što montirate letnje gume, proverite u kakvom su stanju, da li su oštećene i kolika je dubina šare. Zakonski minimum je 1.6 mm za letnje gume, ali stručnjaci preporučuju da dubina treba da bude najmanje 3 milimetra. Strana tela u profilu trebalo bi ukloniti, a eventualne promene na zidovima obavezno proveriti kod vulkanizera.

Ako niste baš vešti u menjaju guma, bolje je da se obratite vašem vulkanizeru. Ako se, pak, uhvatite ovog posla, obratite pažnju da one gume koje su prošle sezone bile napred sada stavite pozadi i obrnuto. Tako makar savetuju stručnjaci.

Dobro skladištenje

Ako skladištite gume koje su montirane na točkove, napumpajte ih na 0,5 bara veći pritisak nego što je on u normalnim uslovima tokom vožnje. Točkove sa montiranim gumama treba da položite vodoravno jednu na drugu na čistu ravnu površinu u suvoj prostoriji ili da ih okačite na zid tako što točak navučete na nosač. Pre nego što to uradite, ne zaboravite da obeležite poziciju gume prilikom prethodne upotrebe (na primer „levo napred“).

Ako nemate gde da ih smestite, na raspolaganju su vam takozvani „hoteli“ za gume.

Izvor – Vijesti

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express