Šta zimske gume rade za vas?

25.11.2014.

Iako na srpskim putevima nisu obavezne ako je napolju suvo, bez snega i leda, zimske gume odličan su saputnik kada temperatura vazduha počne da se približava nuli.

Šta zimske gume rade za vas

Pravilnik predviđa da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na gumama za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm. Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimske gume nisu obavezne. Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

Kada temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusa, smeša od koje su napravljene gume za sve sezone ili letnje gume počinje da se učvršćuje. Sa druge strane, materijal od koga su napravljene zimske gume poseduje veliku proporciju silike i dobro se ponaša kada je spoljašnja temperatura vazduha ispod pomenutih 7 stepeni.

Samim tim, guma je na putu stabilna i dobro prianja. Bezbednost na ledenom i snegom pokrivenom putu vam je najvažnija, zar ne? Međutim, zimske gume nisu samo za sneg i led.

Čak i kada je suvo ili pada kiša, a temperatura je ispod 7 stepeni Celzijusa, zimske gume „rade svoj posao“; skraćuju zaustavni put i, zahvaljujući dizajnu šare, smanjuju rizik od akvaplaninga.

Iz kompanije Michelin savetuju vozače da, kada zima stigne, montiraju četiri zimske gume.

Internet Prodaja Guma prodavnica u svojoj ponudi ima veliki broj modela zimskih guma. Pogledajte sami našu bogatu ponudu i super popuste.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express