Šta znate o 4X4 gumama?

09.05.2013.

Poslednjih godina tržište terenskih vozila neprestano raste, pa je postalo jedno od najbrže rastućih sektora automobilske industrije. O tome svedoči i podatak da je 2002. godine potražnja za 4×4 gumama porasla za 250 odsto u odnosu na 1997. godinu.

Čak su i proizvođači automobila, od kojih se to nije očekivalo, u svoju gamu uvrstili terence; BMW je lansirao X3 i X5, Porsche je lansirao Cayenne, itd. Većina ovih modernih terenaca dolazi se standardnom opremom u sklopu koje se nalazi servo volan, klima uređaj i mnogi drugi za „obične“ automobile luksuzni dodaci. Verovatno najveći korak načinjen je u oblasti performansi vozila. Na primer, Porsche Cayenne Turbo proizvodi 450 „konja“ i 620 Nm obrtnog momenta.

Da bi se jedan takav terenac izborio sa snagom i performansama koje poseduje, proizvođači su mislili i na gume koje su drastično promenjene.  U prošlosti, većina 4×4 vozila bila je opremljena ili 15-inčnim ili 16-inčnim točkovima i gumama sa brzinskim indeksom S (180 km/h) ili T (190 km/h).

Porsche Cayenne Turbo, kao primer modernog terenskog vozila, opremljen je gumama dimenzija 255/55 R18 sa brzinskim indeksom Y (300 km/h). Sa ovakvim vozilima, uvek postoji mogućnost montiranja točkova od 20, 22 ili čak više inča.

Šta znate o 4X4 gumama

U cilju prilagođavanja zahtevima proizvođača vozila i s obzirom na unapređene performanse 4×4 vozila, gume su se dramatično promenile. Mnogi proizvođači guma probili su granice terenskih vozila i uleteli u različite kategorije u odnosu na tip vozila i njegovu primenu. Na primer, terensko vozilo visokih performanski koristi se uglavnom za on-road vožnju, pa zahteva relativno tihu, udobnu gumu za razliku od starijeg tipa 4×4 vozila koje je, pre svega, namenjeno off-road vožnji.

Gume za terenska vozila dele se na: off-road, on-road i zimske.

Razvoj i izdvajanje tržišta guma za 4×4 vozila zahteva da se ove tri glavne kategorije dalje podele na sledeće tri kategorije: gume za vozila visokih performansi za on-road vožnju, gume za luksuzna 4×4 vozila i gume za terenska vozila koja praktikuju i on-road i off-road vožnju.

Zimske gume za 4×4 vozila su specijalne gume dizajnirane uglavnom za evropsko tržište. Napravljene su da pruže maksimalne performanse na niskim temperaturama. Imaju drugačije karakteristike i tehnologije u odnosu na „normalne“ 4×4 gume, a ističu se smesa gazećeg sloja koja prkosi ledu, kao i kanali i rupe na gumi koji omogućavaju dobro upravljanje i pravovremeno kočenje na ledenim površinama. Bridgestone i Michelin su kompanije koje proizvode ove specijalizovane gume.

Vrste 4×4 guma

On-road: Gume za vozila visokih performansi

Ove gume su popularnije nego ikad. Dizajnirane su prvenstveno za on-road vožnju. Automobili kao što su BMW X5, Porsche Cayenne i Volvo XC90 zahtevaju gumu koja bi mogla da isprati njihove performase. Gume za ovakva vozila danas uključuju karakteristike kao što su usmerena šara, smeša gazećeg sloja namenjena automobilima sa većom konjažom i druge.

Karakteriše ih agresivna, usmerena šara gazećeg sloja koja omogućava odlično prianjanje i na suvom i mokrom putu. Međutim, off-road i zimske karakteristike su ograničene.

On-road: Gume za luksuzna vozila

Dizajnirane su, kao i gume za 4×4 vozila visokih performansi, prvenstveno za on-road vožnju. Glavna razlika je, osim u vozilu na koje su gume montirane, ta što ove gume moraju da pruže veći komfor, što znači manje buke i vibracija. Gume za vozilo kao što je, na primer, Lexus RX, imaju manje agresivnu šaru i uglavnom manje kanale na gazećem sloju kako bi se redukovala buka i obezbedila tiha, udobna vožnja.

On-road: Gume za terence

Iako on-road termin zajedno sa terenskim vozilom zvuči kontradiktorno, ove gume dizajnirane su za vozila koja, pored toga što se najviše koriste za on-road vožnju, imaju potencijal i za off-road avanture. To su gume koje pružaju relativno tihu, udobnu vožnju i imaju bolje off-road karakteristike od prethodne dve kategorije.

Off-road

Karakteristike off-road gume se, logično, prilično razlikuju od karakteristika guma za on-road vožnju. Udobnost i redukovanje buke, iako su važni, nisu na prvom mestu. Dok su on-road gume okrenute upravljivosti na suvoj podlozi i komforu, off-road gume više brinu o prianjanju pri različitim uslovima na putu.

Dizajnirane su da gaze sve pred sobom, zato im je konstrukcija kruta i napravljene su od otporne smeše.

Off-road gume dele se na potpuno terenske All Terrain i Mud Terrain.

Pogledajte koji se sve dezeni i brendovi 4×4 guma nalaze u Internet Prodaja Guma prodavnici. 

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express