Stiže proleće: Sredite vaš auto!

12.03.2015.

Zima kalendarski odbrojava poslednje dane, a proleće je pred vratima! S obzirom na temperaturnu razliku, vreme je da sredite vaše vozilo, tako da vas dobro služi (i ujedno izgleda lepo).

Savetujemo vas kako da to odradite što bolje i elegantnije.

Pranje i čišćenje

Prijaće i automobilu, ali i vašem oku. Nemojte samo vodom preći preko vozila, uradite nešto više. Uglancajte felne sa specijalnim sredstvom ili nekim od sredstava iz domaćinstva – vreme je da pokažete svima te nove felne. Ceo automobil očistite krpom koja ne ostavlja fleke, to zaista zna loše da izgleda. Kada očistite spoljašnjost auta od prljavštine, vreme je da ga uglancate uz pomoć specijalne krpe. Naravno, ako odvezete automobil u servis za pranje – uštedećete mnogo vremena, ali ne i novac.

Skoro da je vaš automobil spreman za prolećno sunce, ali…

Sređen je samo eksperijer, ali ne i unutrašnjost. Izbacite smeće koje se tu gomilalo jer je bilo strašno hladno da biste izlazili iz auta i nosili ga do kante. Izbacite sve nepotrebne diskove (koje ste odavno prestali da slušate), ali i sve druge predmete koji tu samo prave lom. Usisajte patos, sedišta i istresite patosnice. Očistite prozore iznutra i spolja sredstvom za stakla (ima ga svaka kuća). Vlažnim maramicama obrišite kontrolnu tablu i sve nestaklene površine u unutrašnjosti. Posebno obratite pažnju na čišćenje upravljača – to je uvek najprljaviji deo svakog vozila.

Sad kad ste sredili ono što se vidi – vreme je da proverite da li je sve ostalo pod konac.

Proverite gume!

Ovo je jedan od najvažnijih koraka u prolećnom čišćenju automobila i obavezno se treba uraditi pre polaska na bilo kakav duži put. Morate proveriti da je pritisak u gumama dobar i da je dubina šare na bezbednom nivou. Provera pritiska u gumama vrši se kada su gume hladne, a ne odmah nakon duge vožnje. Ovu proveru poželjno je vršiti makar jednom nedeljno radi vaše sigurnosti. Prekontrolišite u kakvom stanju vam je i rezervna guma, da na putu ne bi došlo do neželjenih situacija i neprijatnih iznenađenja.

Takođe, proverite da li se gume ravnomerno troše i da li slučajno ima nekih oštećenja na bokovima. Podsećamo, ovakva oštećenja gume mogu dovesti do „pucanja“ ili naglog ispuštanja vazduha u toku vožnje. Takođe je važno da izbegavate prelazak preko oštre ivice trotoara kada parkirate automobil, kako ne biste oštetili i oslabili bokove gume. Od 1. aprila možete montirati letnje gume – obavezno i njih proverite na ovaj način!

Proverite ulje

Pre nego što startujete motor, proverite ulje. Ulje vašem motoru daje „životnu energiju“. Trebalo bi koristiti ulje koje preporučuje proizvođač automobila, a treba ga kontrolisati na svakih 1.000 pređenih kilometara, a menjati ga jednom godišnje ili na 10.000 pređenih kilometara. Ukoliko niste do sada menjali ulje, najbolje je da se obratite majstoru.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express