Uradi sam: Jezerce od starih guma

24.09.2013.

Nedavno smo vas naučili kako da od starih guma napravite baštu veselih boja, a sada smo rešili da odemo korak dalje. Želimo da sa vama podelimo ideju o oplemenjivanju vašeg dvorišta uvođenjem pravog osveženja – neobične baštenske oaze.

Za ovaj posao biće vam potrebno malo više strpljenja, vremena i kreativnosti, ali smo sigurni da ćete biti i više nego zadovoljni konačnim rezultatom. Posebno ćete biti srećni što ste recikliranjem guma dobili nešto sasvim novo, što će vas svakodnevno opuštati.

Šta vam je potrebno od materijala i alata: libela, lopata, ubodna testera, stare gume, deblji najlon, pesak, šljunak, kamenčići, veće kamenje, biljke.

Korak 1

Pribavite sav gorenavedeni materijal i alat i donesite ga do mesta koje ste odredili za jezerce. Uverite se u to da je teren ravan i da nema oštrog kamenja koje bi moglo da vam remeti radove.

Korak 2

Lopatom iskopajte rupu dovoljno veliku da u nju stane guma i određena količina peska ispod i oko nje. Ostavite malo prostora oko gume da biste mogli da postavite foliju lakše. Sipajte pesak u rupu i pomoću libele utvrdite da li je rupa ujednačeno iskopana. Nakon toga, stavite gumu u rupu.

Korak 3

Apelujemo na vas da budete posebno pažljivi sa korišćenjem ubodne testere. Njome isecite gornju stranu gume idući lagano po ivici. Zapravo, vi tim sečenjem treba da dobijete nešto nalik žardinjeri.

Korak 4

Preporučujemo vam da unutrašnjost gume očistite dobro. Ne bi bilo poželjno da se, pre postavljanja folije, unutra nađu oštri predmeti ili kamenčići.

Korak 5

Na fotografijama možete videti na koji način treba obaviti gume folijom. Kada stavite gumu obavijenu folijom u rupu, prostor oko gume ispunite šljunkom.

Korak 6

Veliko kamenje stavite preko ivice gume kako bi prekrilo i držalo foliju. U ređanju kamenja upotrebite svu kreativnost.

Korak 7

Napunite gumu vodom, a zatim aranžirajte okruženje po vašem ukusu. Ovo jezerce može postati i mini-ribljak. Dovoljno je nabavite još neke ukrase, ribice i da s vremena na vreme menjate vodu. Jezerce ne mora biti usamljeno, možete napraviti isto takvo, samo manje ili veće, da biste dobili jači efekat. Celom ambijentu možete dodati solarne baštenske lampe.

Sigurni smo da će to biti vaše omiljeno mesto tokom toplih letnjih dana ili prijatnih prolećnih noći. Muzika, kafa i fontana? Šta vam više treba?!

 

Izvor – Handimania

Svakog meseca donosimo vam nove ideje u Uradi sam rubrici.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express