Uradi sam: Vesela bašta od starih guma

20.08.2013.

Već ste na raznim društvenim mrežama imali prilike da vidite fotografije na kojoj su gume u funkciji žardinjere i – jako vam se svidelo! Međutim, nama se toliko svidela ideja da smo morali malo da istražimo kako se to napravi. Sa vama, korak po korak, delimo tu ideju.

Možda u garaži imate stare gume koje već godinama sakupljaju prašinu. Ako ne, pitajte komšije. Možda će vam oni izaći u susret, a voljni su da se reše otpada.

Da biste postigli jači efekat, idealno bi bilo da nabavite stare gume različitih dimenzija; recimo dve automobilske, jednu za skuter, jednu traktorsku. Ako nemate, nije bitno, i nekoliko guma istih dimenzija će poslužiti.

Korak 1:
Uzmite gajbice od voća ili neke druge letve, isecite i prilagodite prečniku gume. Nekoliko letvica poslužiće vam kao dno za vaše nove žardinjere.

Bašta od guma 4

Korak 2:
Postavite letvice unutar gume, a preko stavite neki plastični džak, može od krompira ili brašna. Taj džak će zadržati zemlju od cveća unutar gume. Džak je potrebno da oblikujete makazama tako da bi odgovarao gumi.

Sigurni smo u podrumu imate neki stari džak od brašna ili krompira. Ako nemate, možete ga jeftino kupiti na pijaci.

Korak 3:
Sprejevima u boji ofarbajte svaku gumu. Kombinujte vaše omiljene boje ili nijanse koje se slažu sa fasadom vaše kuće ili kapijom.

Bašta od guma 2

Ovde možete biti kreativni do mile volje; gume mogu biti na tufne, na pruge, jednobojne – kakve god vi poželite! Ostavite gume da se osuše.

Bašta od guma 3

Korak 4:
Kada su gume ofarbane po vašoj želji i dobro osušene, vreme je da ih popunite zemljom.

Na dnu gume može se naći obična zemlja iz dvorišta, placa ili šume, a pri vrhu vaše nove žardinjere stavite baštensku zemlju koja se može kupiti u marketu ili na pijaci. Košta između 50 i 100 dinara po vreći.

Korak 5:
Da biste dobili momentalni efekat bašte, presadite u nove žardinjere neko staro cveće, koje vam stoji u dnevnoj sobi ili u nekom zabačenom kutku.

Bašta od guma 1

Obavezno i zemlju stavite i seme za neke nove cvećke, koje će tek izrasti.

Sada samo ostaje da sačekate da nove biljke niknu i da uz limunadu ili kaficu, zavaljeni u udobnu stolicu u bašti, posmatrate kreativnost koja je vaših ruku delo. Probajte pa nam pošaljite slike vaše nove bašte! 😉

Bašta od guma 5

Izvor – Lemonbeanandthings

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express