Vodič za kupovinu letnjih guma (1. deo)

24.06.2014.

Kupovina letnjih guma nije komplikovan posao, ali za odabir DOBRIH letnjih guma, ipak treba pročitati ovaj tekst.

Letnje gume

Pre nego što vam odgovorimo na pitanje koje gume da kupite, najpre treba da utvrdite dimenziju guma. Ta informacija dostupna vam je na boku vaše gume u obliku oznake. Pronađite oznaku u ovom formatu – 185/60 R14 – to je dimenzija vaše gume.

Zašto je dimenzija guma toliko važna? Proizvođač vašeg automobila odlučio se za nekoliko dimenzija guma za taj model automobila. Pored dimenzija, proizvođač je propisao i indeks brzine i indeks nosivosti za vaše gume. Korišćenjem guma adekvatnih dimenzija i indeksa vi vašem automobilu obezbeđujete maksimalne performanse. U suprotnom, performanse su oslabljene, a vaša bezbednost može biti ugrožena. Mala odstupanja u dimenzijama dozvoljena su pri korišćenju zamenskih guma. Zamenska guma je guma čija razlika u dimenzijama u odnosu na originalnu gumu ne bi trebalo da prelazi od -3% do +3%. Na primer, guma adekvatne dimenzije je 185/65 R15. Umesto nje, možete montirati širu, zamensku gumu, dimenzija 195/60 R15, jer razlika u visini iznosi 1,07 odsto, što je ispod propisanog limita. Drugi primer je: adekvatna guma je 205/55 R16 i može biti zamenjena gumom dimenzija 195/65 R15, jer je razlika u visini samo 0,58 odsto. Ovakva odstupanja u dimenzijama ne utiču negativno na prianjanje, ali imajte na umu da mogu uticati na promene u potrošnji goriva, posebno u slučaju montiranja širih guma.

Možete li da se oslonite na drugi indeks brzine i indeks nosivosti umesto proporučenog? U slučaju indeksa brzine i indeksa nosivosti za letnje gume, ne bi trebalo da se oslonite na indekse koji su niži od odobrenog. Korišćenje guma sa nižim indeksima od određenog je zabranjeno i kažnjivo. Gume sa nižim indeksom značajno smanjuju bezbednost vašeg vozila, ubrzavaju habanje guma i mogu dovesti do gubitka kontrole nad vozilom. U slučaju saobraćajnih nezgoda izazvanih ovim faktorom, osiguravajuće kuće neće vam platiti odštetu ukoliko gume ne odgovaraju propisima proizvođača automobila.

Sa druge strane, možete koristiti gume sa višim indeksom brzine, ali vam one ne donose neka značajna poboljšanja, osim povećanja stabilnosti kada vozite pravo. Negativne strane su povećanje otpora pri rotaciji i povećanja potrošnje goriva, ali i smanjenja komfora, jer su gume sa višim indeksom brzine uglavnom teže i bučnije.

Gume sa indeksom nosivosti većim od preporučenog mogu se koristiti, ali su preporučljive samo za vozila visokih peformansi i karavane.

Nastaviće se…

Ako smo vam već pomogli pri izboru letnjih guma, pogledajte našu ponudu OVDE

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express