Zašto rastu cene guma?

01.03.2011.

Cene guma porastu bar dva puta u toku godine: u januaru, pred sezonu letnjih guma, i u avgustu, pred sezonu zimskih guma. Uobičajeno povećanje cena je oko 5% u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, u proteklih par meseci rast cena prirodnog i sintetičkog kaučuka uticao je na cenu proizvodnje guma u mnogo većoj meri nego u prethodnim godinama.

Prema istraživanju Međunarodne studijske grupe za gumu (IRSG), u narednih deset godina proizvodnja prirodnog kaučuka teško da će zadovoljiti potrebe proizvođača guma, uprkos povećanju broja plantaža. Glavni razlog za to će biti masivno iskorenjivanje starih stabala u narednih nekoliko godina, i manji prinosi na novim plantažama. Pored toga, obilne kiše, poplave i cunamiji u zemljama koje se tradicionalno bave proizvodnjom prirodnog kaučuka, uticali su na smanjeni obim proizvodnje u poslednjoj četvrtini 2010. godine. Kao posledicu, IRSG predviđa da će svetske potrebe za kaučukom od 23.9 miliona tona, koliko su iznosile u 2010.godini, u 2011. porasti na 25.5 miliona tona, ili za 6.7%.

Zašto rastu cene guma

Trenutna cena prirodnog kaučuka je 5900 dolara za tonu, dok tona sintetičkog kaučuka košta rekordnih 3900 dolara. Poređenja radi, cene u u oktobru 2010. godine iznosile su 3650 dolara za tonu prirodnog i 2550 dolara za tonu sintetičkog kaučuka, što znači da su tokom proteklih meseci cene skočile za 40%. Pri tom su još i svetske rezerve ove sirovine male, što će dodatno uticati na rast cena guma. U prilog rastu cene guma ide još i rast cene sirove nafte, koja je u prvim mesecima 2011. godine dostigla cenu od 100 dolara za barel.

Zbog svega navedenog očekuje se drastičnije povećanje cena guma i/ili veći broj povećanja u toku ove godine, što nimalo neće obradovati vozače, a naročito vozače u Srbiji koji će zbog važećeg pravilnika ZOBS po kome su zimske gume obavezne od 1. novembra, rešavati kupovinu guma upravo u predstojećim mesecima.

S obzirom da se zimske gume za sada još uvek prodaju po cenama iz 2010. godine, a mogu se pronaći i gume na akciji, preporučujemo da iskoristite priliku i nabavite gume pre nego što dođe do nekog drastičnijeg poskupljenja, kako biste za sledeću zimu bili opremljeni u skladu sa zakonom.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express