Zimske gume – obavezne od 1. novembra?

16.08.2010.

Zimske gume – obavezne od 1. novembra SLIKA 2

U poslednjih par nedelja se dosta govori o novom Pravilniku o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju koji bi trebalo da uskoro bude usvojen, a kojim će upotreba zimskih guma postati obavezna. Pomenuti pravilnik predviđa upotrebu zimskih guma, sa oznakom M+S i oznakom pahuljice, od 1. novembra do 1. aprila, na sva četiri točka.

Dubina gazećeg sloja na zimskim gumama prema novom pravilniku neće smeti da bude manja od 4mm, a u obaveznu zimsku opremu će spadati i lanci, koje će vozači morati u navedenom periodu da imaju u svom vozilu. Za nepoštovanje novog pravilnika predviđene je kazna od 3000 dinara.

Iako će uvođenje ovog pravilnika neminovno dodatno opteretiti kućni budžet srpskih vozača, posedovanje četiri letnje i četiri zimske gume gledano na duže staze je najisplativije rešenje, naročito kada se uzme u obzir činjenica da se gume vožnjom van njihove upotrebne sezone mnogo više habaju i kraće traju.

Posedovanje dva seta guma, letnjeg i zimskog, je takođe najsigurnije rešenje kada je bezbednost u vožnji u pitanju, posebno u zimskom periodu, kada je veća moć prijanjanja i zaustavljanja zimskih u odnosu na letnje gume od presudnog značaja.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express