Briga o gumama tokom letnjih meseci

09.07.2013.

Zamislite da bosi hodate po usijanom asfaltu usred vrelog, letnjeg dana. Noge bi vas pekle, a bol vam ne bi dao da hodate duže. I vašim gumama, kao i nogama, potrebna je letnja nega.

Uprkos tome što je sasvim jasno da način na koji tretirate vaše gume utiče na njihov životni vek, ravnotežu, upravljanje, kilometražu i povratne informacije koje dobijate sa puta, gume su i dalje deo vozila koji se najviše zanemaruje.

A zapravo bi trebalo da bude obrnuto, jer su gume upravo veza vozila sa podlogom, one nose težinu automobila, apsorbuju prepreke na putu i ako ih dobro čuvate, uzvratiće vam poslušnošću.

Proverite pritisak u gumama

Koliko puta se spominje pritisak u gumama, a opet mnogi vozači zanemaruju njegovu ulogu. Ipak, tokom letnjih meseci, ova provera je u imperativu. Kao što znate, pritisak u gumi varira tokom leta kada vozite, ali se „cipele“ vašeg vozila zagrevaju i pritisak u njemu raste i pada, čak i kada automobil stoji u mestu. Pritisak veći od propisanog može izazvati ubrzano habanje gazećeg sloja, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do pucanja gume.

Rešenje je da proveravate pritisak na nedeljnoj bazi ili, ako vam je tako lakše da se podsetite i naterate, pri svakom sipanju goriva.

Gume možete politi hladnom vodom da biste im „smirili“ temperaturu. Takođe, parkiranje u hladu tokom vrelih dana vašim gumama mnogo znači.

Briga o gumama tokom letnjih meseci

Azot

Tokom letnjih meseci razmislite o tome da gume punite azotom. S obzirom da je azot suv i nezapaljiv gas, njegovi molekuli veći su od molekula kiseonika. To sprečava azot da brzo ističe iz gume.

Ventili

Proverite da li su ventili ispravni i da li je kapica koja pokriva ventil postavljena na odgovarajući način.

Rezervna guma

Zamislite da vam u nekoj nedođiji pukne guma, a rezervna guma nije u dobrom stanju. Za rezervnu gumu važe sve prethodno navedene stavke. Dakle, posmatrajte je kao da je guma u upotrebi i sačuvaćete njene karakteristike.

Rezervni točak

Rutinska kontrola

Neposredno pred leto dužni ste da proverite gume; da li na njima ima oštećenja ili pukotina. Takođe, obavezno proverite da li se gazeći sloj pohabao.

Još uvek niste proverili vaše gume? Šta čekate?!

Pročitajte kako da brinete o gumama tokom cele godine

Pogledajte našu ponudu letnjih guma

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express