Da li je vaš auto spreman za put?

11.07.2011.

Da li je vaš auto spreman za put

Prema istraživanju koje je BRIDGESTONE sproveo na uzorku od 38000 automobila u 9 evropskih zemalja tokom 2010. godine, 71% vozača vozi sa manjim pritiskom u gumama od preporučenog, a skoro 12% guma koje se koriste u vožnji imaju manju dubinu šare od 1,6 mm, zakonski dozvoljenog minimuma u Evropi.

Rezultati ovog istraživanja naročito izazivaju zabrinutost u letnjem delu godine kada veliki broj porodica kreće na duže putovanje sa maksimalno opterećenim automobilom. Zato je jako važno da zbog sopstvene bezbednosti vozači provere pritisak u gumama pre nego što krenu na put.

Vožnja sa manjim pritiskom u gumama od preporučenog je loša navika iz nekoliko razloga: bezbednost na putu je ugrožena jer vozilo sa ovakvim gumama ima slabiju upravljivost, gume se brže troše i imaju kraći rok upotrebe, a potrošnja goriva i emisija ugljen-dioksida se povećavaju.

Zbog toga se vozačima preporučuje da obavezno provere pritisak u gumama pre polaska i po povratku sa letovanja, kao i da ne pumpaju gume na pritisak veći od preporučenog.

Pogledajte šta još sami možete učiniti da pripremite auto za put.

Izvor: Bridgestone

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express