GOODYEAR nastoji da doprinese očuvanju životne sredine

27.02.2018.

Goodyear je odlučan u nastojanju da doprinese očuvanju životne sredine.
U današnje vreme, koje pokazuje da se prirodni resursi bespoštedno eksploatišu i da je životna sredina ugrožena, ovakav stav kompanije je od izuzetno velikog značaja.

Kompanija GoodYear ističe da se u procesu proizvodnje guma odnosi vrlo odgovorno. Odgovorni su kako prema resursima, tako i prema zaštiti životne sredine. Ovo dokazuju mnogim inovacijama koje su predstavili za poslednje dve decenije.

Korišćenje različitih smeša

Tako su 2001. godine izumeli smešu BioTREND. Ona je zasnovana na kukuruzu i ne zagađuje životnu sredinu.

GOODYEAR nastoji da doprinese očuvanju životne sredine

Deset godina kasnije, 2012. godine, u Kopenhagenu na konferenciji posvećenoj klimi, prikazali su gumu koja je zasnovana na  BioIsoprene™ konceptu. To je guma koja je proizvedena od obnovljive biomase.

Iste te godine, Goodyear-ov Centar za inovacije testirao je korišćenje sojinog ulja u procesu proizvodnje guma. Zaključili su da se životni vek gazeće površine može povećati za 10% ukoliko se koristi ovo ulje. Takođe su ustanovili da se na ovaj način godišnja potrošnja naftnog ulja može smanjiti za 7 miliona galona.

2014. godine kao alternativa za proizvodnju silike za gume, počeli su da koriste otpad od pleve pirinča. Do tada je ovaj otpad završavao na deponijama ili je spaljivan.

Različiti koncepti guma

Još dve inovacije obeležile su 2014. godinu.

Prva je ubacivanje širokog centralnog žleba na gume za SUV vozila. Ovim se postiže to, da manja površina gume dodiruje podlogu. Kao rezultat je manja potrošnja goriva i smanjena emisija ugljendioksida.
Druga je tehnologija čipa u gumi. Predviđeno je da se u gumu ugrađuje čip koji će biti povezan sa računarom u automobilu. Rezultat treba da budu poboljšane preformanse vozila.

GOODYEAR nastoji da doprinese očuvanju životne sredine

Na Sajmu automobila u Ženevi 2015. godine, Goodyear je predstavio koncept gume koja proizvodi električnu struju. Nova guma nazvana je kodnim imenom “BH03”, a sama ideja za nju počiva na sve većem interesovanju za električne automobile.

Sa nestrpljenjem očekujemo sledeće ideje iz inovativne Goodyear – ove kuhinje. 🙂

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express