Gume budućnosti verovatno niste ovako zamišljali

10.03.2016.

Automobilska industrija svakodnevno traga za novim rešenjima i tehnologijama koje će naći praktičnu primenu u budućnosti. Tako je Goodyear osmislio sferične pneumatike Eagle-360 koji donose revoluciju u industriju automobilskih guma.

goodyear-autonomous-tires-4

Osnovni koncept automobilske gume praktično je nepromenjen u poslednjih sto godina, otkako su putevima zagospodarila vozila sa točkovima na koje se motiraju gumeni pneumatici.

Istina, tehnologija je napredovala, pa se prilikom konstruisanja guma sada vodi računa i o najmanjim detaljima, kako bi što bolje odgovarale određenom tipu vozila, načinu vožnje ili klimatskim uslovima koji vladaju u pojedinim delovima godine. U pneumatike se uveliko ugrađuju i senzori koji prate pritisak i upozoravaju vozača ako dođe do ispuštanja vazduha u vožnji.

Ipak, bazična konstrukcija gume/točka i način povezivanja sa osovinom automobila nisu se bitno menjali.

Goodyear-Eagle-360-1-800x445

 

Goodyear smatra da će automobilska guma u budućnosti izgledati potpuno drugačije – imaće oblik lopte i predstavljaće ujedno zamenu za klasičan točak. Umesto mehaničke veze sa osovinom automobila, gume će sa vozilom biti „povezane“ putem magnetnog polja, pa će auto praktično levitirati. Na taj način i vožnja će biti udobnija za putnike.

Prema ideji inženejra kompanije Goodyear, ovakvi inteligentni sferični gumeni točkovi koristiće se u automobilima „bez vozača“, a prednosti u odnosu na klasične pneumatike su brojne. Gume će se prilagođavati svim vremenskim uslovima (suv kolovoz, kiša, sneg…), vozila će biti bezbednija jer će se sprečiti bočno zanošenje u krivinama, a parkiranje će biti jednostavnije s obzirom da loptasti točkovi mogu sa lakoćom da menjaju pravac u kome vrše rotaciju.

Pogledajte kako funkcionišu ove futurističke gume:

Preuzeto sa B92

 

 

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express