Impresivni kružni tok ispod površine okeana

05.06.2023.

Jedna od atrakcija Farskih ostrva je kružni tok koji se nalazi na dnu Atlantskog okeana. Smešten je na kraju tunela dugačkog 11 kilometara, koji povezuje dva najpopularnija ostrva, Strejmoj i Esturoj.

Struktura mu je napravljena od prirodnog kamena, podseća na meduzu i osvetljena je plavim i zelenim svetlima. Može se slobodno nazvati biserom moderne athitekture.

Za izgled kružnog toka zaslužan je farski umetnik Trondur Paturson. Ovaj umetnički rad sastoji se od skulptura i svetlosnih efekata. Jedan od efekata predstavlja ljude koji se drže za ruke. On govori o lokalnom običaju u kom se navodi da udruženi ljudi mogu da urade mnogo više nego sam pojedinac.

Izgradnja tunela počela je 2016. godine a okončana 2020. Najniža tačka nalazi se na 189 metara ispod površine.

Putovanje od glavnog grada Torshavn do Runavika i Stendura skraćen je sa sat vremena vožnje na samo 16 minuta. Od glavnog grada do Klasvika, put je skraćen sa 68 na 36 minuta. Lokane vlasti sa razlogom očekuju da će ovaj projekat znatno pospešiti turizam.

Sledeći svoje potebe, čovek je svojim znanjem i sposobnošću postao deo i podvodnog sveta. To dokazuje i ovaj impresivni podvodni tunel sa kružnim tokom, čija popularnost je nesumnjiva. Koliko je ovaj kružni tok atraktivan, pokazuju brojne fotografije koje turisti dele preko društvenih mreža.

Pročitajte članak sa sličnom temom – Impresivni dugački tunel ima veštačko drveće i cveće

Aktuelnu ponudu guma potražite na sajtu Internet prodaja guma.

Visa verified Mastercard Banca Intesa
Etrustmark
Master / Visa American Express